Zamknij

Autentyczna kuchnia mistrza. W sercu Ursynowa!

17:46, 02.06.2014 Redakcja haloursynow.pl Aktualizacja: 10:08, 21.06.2014
Skomentuj Saute Saute

„Nikt nie może myśleć, kochać i spać dobrze, jeśli nie je dobrze" mawiała znana pisarka Virginia Woolf. Ale gdzie zjeść dobrze na Ursynowie? Mimo ogromnego wyboru lokali, w naszej dzielnicy nie ma zbyt wielu miejsc z kuchnią dającą radość podniebieniu. Kuchnią prostą, ale odkrywczą. Świeżą i prawdziwą...

Jacek Nawrocki - mistrz kuchni uczył się swojego rzemiosła przez kilkanaście lat. Najpierw praktyki w renomowanej kantynie wojskowej pod okiem najlepszych ówczas kucharzy. - Potem była słynna restauracja Belvedere - najlepsza w latach 90-tych gastronomia w stolicy, Restauracja Wilanów z kucharzami z hotelu Forum, wreszcie Bristol - opowiada pan Jacek. To właśnie w tamtych czasach poczuł, że ta ciężka praca w kuchni to jego autentyczna pasja.

Z wystawy EXPO w Szanghaju na... Ursynów!

W 2010 roku pan Jacek był szefem kuchni polskiej na Expo w Szanghaju. Jego restauracja zdobyła najwyższe laury - Chińczycy byli zachwyceni naszymi żeberkami, golonką, żurkiem i bigosem. Przygotowywaliśmy je na miejscu ze świeżych produktów - chwali się mistrz.

Ten autentyzm w kuchni stara się przekazywać swoim klientom we własnej restauracji "Saute" na Lanciego 12, w sercu Ursynowa.

- Prawda, szczerość to w kuchni wartości tak samo ważne jak w życiu - mówi właściciel i szef kuchni "Saute". Dlatego pan Jacek nie stosuje w potrawach chemii czy polepszaczy. Składniki, które trafiają do jego kuchni muszą być najwyższej jakości, czego mistrz sam dopilnowuje.

- Mięso dostajemy od sprawdzonego polskiego dostawcy. Jarzyny kupujemy od lokalnych rolników. W kuchni włoskiej stosujemy prawdziwe włoskie produkty - mówi Jacek Nawrocki. Dość powiedzieć, że świeży makaron przylatuje do Saute prosto z krainy słońca... - Wystarczy go jeść tylko z oliwą - smakuje wybornie - zapewnia ursynowski mistrz kuchni. Specjalnością Restauracji "Saute" są owoce morza i ryby. Te również są wyłącznie świeże - trafiają na Ursynów prosto z giełd w Amsterdamie i Berlinie.

Mistrz dzięki swoim kontaktom kupuje te wszystkie produkty nie tylko w najwyższej jakości, ale też w najlepszej cenie. Dlatego ceny w restauracji są porównywalne do innych lokali na Ursynowie.

Niepowtarzalnie, świeżo i smacznie...

- Zawsze chciałem mieć kuchnię "tu i teraz" bez stałego menu - mówi Jacek Nawrocki. Dlatego w "Saute" nie znajdziemy grubego menu, a wybór "jedynie" ok. 20 pozycji. Które poleca sam mistrz?

Daniem, które powinien spróbować każdy mieszkaniec naszej dzielnicy jest cielęcina pieczona w pergaminie, podawana z musem jabłkowym. Autorskim przepisem pana Jacka jest troć z musem porowym w cieście filo oraz Kaczka Confit. Absolutnie genialne są krewetki w sosie maślanym - to z pewnością jedne z najlepszych krewetek w Warszawie!

Z kuchni włoskiej koniecznie trzeba spróbować kremu pomidorowego na bazie włoskich pomidorów, wspomniane świeże makarony oraz carpaccio z polędwicy sezonowanej. Na deser niepowtarzalny w smaku Creme Brulee...

Karta zmienia się bardzo często. Zawsze więc można liczyć na niespodziankę od szefa kuchni. 

Saute: świetna kuchnia musi mieć świetne warunki!

Mistrz Jacek nie może oczywiście nie pochwalić się budynkiem restauracji, z którego jest naprawdę dumny! Jest tu zaplecze, które pozwala prowadzić kuchnię na najwyższym poziomie - własna rozbieralnia mięsa, pierogarnia, zimna i gorąca kuchnia - to wszystko ma ogromne znacznie, gdy tworzy się sztukę kulinarną na najwyższym poziomie!

Restauracja Saute przy ul. Lanciego 12 to przestronny, gustownie urządzony lokal, w którym można zorganizować każdą imprezę. Restauracja spokojnie pomieści ok. 100 gości - do ich dyspozycji są dwa parkingi, ogródek letni, pokój zabaw dla dzieci. Budynek restauracji to wolnostojący obiekt z bardzo dobrym dojazdem z każdego miejsca dzielnicy.

Restauracja & Bar "SAUTE"ul. Lanciego 12, tel. 22 859 70 69

(Redakcja haloursynow.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%