REKLAMAA1 SanGiovanni   01.01.2021 - 31.01.2021

napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

(ZZP OPS Ursynów)

Od dwóch lat w Ośrodku Pomocy Społecznej na Ursynowie trwa spór zbiorowy związku zawodowego z dyrekcją. Związkowcy domagają się wprowadzenia indywidualnego czasu pracy dla niektórych pracowników, co umożliwia kodeks pracy. Dyrekcja OPS twierdzi, że nie może się na to zgodzić w takiej formie jak chcą tego związkowcy, bo to sparaliżuje pracę jednostki.

We wtorek przed siedzibą OPS przy ul. Cybisa oraz przed urzędem dzielnicy związkowcy rozdawali ulotki informacyjne o swoim proteście. W środę oflagowali budynek ośrodka. Jest to kolejna odsłona sporu zbiorowego, który wydawałoby się zmierza do pozytywnego finału.

Artykuł zapowiadający protest jak i sama relacja z protestu w OPS wywołała lawinę komentarzy ze strony pracowników popierających walkę związków jak i przyznających rację dyrekcji. Dyrektor OPS Marek Pawlęga poprosił o nas o opublikowanie oświadczenia w sprawie istoty sporu. Po publikacji swoje oświadczenie przesłała nam strona związkowa. Podobnie jak to miało miejsce z tekstem szefa OPS, publikujemy je w całości - bez skrótów. Ocenę racji dwóch stron - pozostawiamy czytelnikom. Do tematu z pewnością jeszcze wrócimy, w naszych artykułach.

OŚWIADCZENIE ZWIĄZKU ZAWODOWEGO PRACOWNIKÓW OPS URSYNÓW

W związku z oświadczeniem Dyrektora Ośrodka Pomocy Społecznej Dzielnicy Ursynów m.st. Warszawy zamieszczonym w serwisie Haloursynow.pl w dniu 04.02.2015 r. oraz dbając o rzetelny przekaz informacji dla Mieszkańców Naszej Dzielnicy, informujemy co następuje:

W wypowiedziach medialnych Dyrektor Ośrodka zapewnia o woli zakończenia sporu zbiorowego prowadzonego z reprezentatywną organizacją związkową. Powyższe deklaracje, pomimo iż padają od początku rozmów, póki co stoją w oczywistej sprzeczności z faktami tj. m.in. prowadzoną przez aż 2 lata, bez wyraźnych konkretnych efektów - dyskusją na temat indywidualnego i elastycznego czasu pracy, w tym ponad roku w ramach ustawowej procedury rozwiązywania sporów zbiorowych.

W tym czasie Związek dążąc do zawarcia porozumienia przedstawił Dyrektorowi szereg ustępstw z własnej strony, w tym dotyczących wprowadzenia kryteriów skorzystania przez pracowników z prawa do indywidualnego rozkładu czasu pracy, a następnie wprowadzenia zapisów o „elastycznym” czasie pracy na okres próbny, co miało w zamyśle zabezpieczyć również decyzyjność i interes samego Pracodawcy. Pomimo powyższego nie doczekaliśmy się konkretnych ustępstw ze strony Dyrektora, które uzasadniały by twierdzenie, że pracownicy będą mogli faktycznie skorzystać z przewidzianych prawem możliwości, a nie tylko złożyć wniosek w danej sprawie, co w dotychczasowej praktyce działania Dyrektora OPS Ursynów – okazało się niewystarczające i oznaczało rzeczywiste eliminowanie                     i ograniczanie uprawnień pracowniczych w tym zakresie w Naszym zakładzie pracy.

Symbolicznie przebieg rozmów oraz przestrzeganie zasad dialogu społecznego przez Dyrektora OPS obrazują dwa wydarzenia: Przedwczorajsze wysłanie pracownika sekretariatu do przyjęcia petycji zamiast osobistego przyjęcia strony związkowej przez Pracodawcę, co powinno być normą i dobrym obyczajem dla przedstawicieli instytucji publicznych podczas trwania legalnych i demokratycznych protestów. Ponadto Dyrektor OPS nie zgadzając się wcześniej na zaproponowaną przez Związek kandydaturę zewnętrznego mediatora, dopuścił do sytuacji w której koszt związany z wyznaczeniem mediatora z listy Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, będzie w części pokryty z środków publicznych (podatników). Koszt ten może nie jest znaczący w budżecie Ośrodka, ale biorąc pod uwagę charakter działalności instytucji pomocy społecznej, mógłby być przeznaczony m.in. na bardziej uzasadnione cele społeczne.

Precyzując dane przedstawione przez Dyrektora Pawlęgę wskazujące na rzekomą "masowość" korzystania z indywidualnego czasu pracy i zakłóceń tym spowodowanych informujemy, iż w latach 2010 - 2013 z możliwości indywidualnego ustalenia rozkładu czasu pracy z uwagi na sprawowanie opieki nad dzieckiem, skorzystało łącznie 14 pracowników przez 3 lata. W tym samym okresie z możliwości indywidualnego ustalenia rozkładu czasu pracy skorzystało dodatkowo 8 pracowników z uwagi na orzeczoną niepełnosprawność, uczęszczanie na szkolenie oraz co ciekawe Dyrektor, dziś orędownik ograniczania uprawnienia ponad miarę - inicjował zmianę godzin w stosunku do 2 pracowników, z uwagi na jego własne potrzeby jako pracodawcy.

Warto podkreślić, że we wskazanych okresach nie wpłynęła żadna skarga związana z dostępnością do pracowników OPS, a wręcz część mieszkańców Ursynowa (głównie pracujących) była zadowolonych, że mogą załatwić sprawy w Ośrodku nie biorąc dnia wolnego w pracy. Dodatkowo stwierdzić należy, że ww. pracownicy korzystali z uprawnień rotacyjnie tzn. nie przez cały okres wskazanych lat, a przedział przesunięcia czasu pracy wynosił od pół do jednej godziny.

Co się zaś tyczy przestrzegania prawa pracy w Ośrodku, to podczas istnienia organizacji związkowej w OPS Ursynów, prowadziliśmy i prowadzimy nadal, liczne działania związane z ochroną praw pracowniczych, zarówno indywidualnych, jak i zbiorowych. Część z nich przy naszym wsparciu została skierowana do Sądu lub zewnętrznych instytucji, a także część z zarządzeń samego Dyrektora – sprzecznych naszym zdaniem ze zbiorowym prawem powszechnym - zostało przez Pracodawcę uchylone dopiero po interwencji Związku oraz Społecznego Inspektora Pracy. Szczegóły tych ogólnych działań zamieszczone są na Naszej stronie internetowej. Informujemy również, że jako organizacja związkowa zakwestionowaliśmy wprowadzoną w Ośrodku Pomocy Społecznej samodzielną decyzją Dyrektora – procedurę antymobbingową, która zawiera szereg wad merytorycznych i prawnych, nie dających gwarancji rzetelnego i bezstronnego rozpatrzenia sprawy, co w naszej ocenie jest jedną z przyczyn braku formalnego zgłaszania tego typu zdarzeń przez pracowników.

Pomimo powyższego ufamy nadal w możliwość osiągnięcia kompromisu i wyrażamy gotowość zakończenia sporu zbiorowego na drodze porozumienia, którego to sporu by nie było gdyby nie zapowiedziana i realizowana przez Pracodawcę polityka ograniczania ustawowych uprawnień.

Zarząd ZZP OPS Ursynów

PRZECZYTAJ OŚWIADCZENIE DYREKCJI OPS