Zamknij

Ciężkostrawne produkty. Jak sobie radzić z niestrawnością?

08:49, 29.11.2021 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 08:52, 29.11.2021
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zaparcia lub biegunka - najczęstszą przyczyną tych dolegliwości jest źle ułożona dieta. Istnieją grupy produktów, które zaliczamy do kategorii ciężkostrawnych. Ich spożywanie (szczególnie w nadmiarze) powoduje zaburzenia pracy układu pokarmowego. Alternatywą jest odpowiednio zbilansowana dieta pełna produktów lekkostrawnych.

Produkty ciężkostrawne, czyli jakie?

Produkty ciężkostrawne długo zalegają w żołądku, przez co znacznie obniżają nasze samopoczucie po zjedzeniu posiłku. Organizm potrzebuje więcej czasu, aby rozłożyć pokarm, przyswoić z niego wartości odżywcze, a następnie wydalić go. 

Do grupy produktów ciężkostrawnych zaliczamy między innymi:

  • potrawy ostre i tłuste, które powodują nadmierne wydzielanie soków trawiennych,
  • żywność wysoko przetworzoną, fast-food,
  • produkty z wysoką zawartością błonnika pokarmowego,
  • pieczywo żytnie, razowe, chrupkie, grube kasze, ryż brązowy, makaron razowy,
  • niektóre surowe warzywa, takie jak papryka, cebula, czosnek, ogórki, rzodkiewka, kukurydza,
  • warzywa kapustne,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • owoce suszone, marynowane i świeże cytrusy,
  • grzyby,
  • orzechy,
  • niektóre przyprawy, przede wszystkim pieprz, ostra papryka, ziele angielskie,
  • ostre marynaty, ocet, musztarda, chrzan,
  • alkohol.

Procesy trawienne zależą od indywidualnych predyspozycji każdego organizmu. Dlatego warto uważnie przyjrzeć się temu, co ląduje na naszych talerzach, aby znaleźć produkty, które powodują dyskomfort. 

O niestrawności mówimy wtedy, gdy żołądek niewłaściwie przetwarza pokarm. Przyczyną takiego stanu mogą być nieprawidłowości w funkcjonowaniu narządów trawiennych i wydzielanie zbyt małej ilości enzymów trawiennych. 

Najczęstsze objawy niestrawności to:

  • bóle brzucha,
  • uczucie pełności w żołądku,
  • nudności,
  • odbijanie,
  • zgaga,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • złe samopoczucie,
  • uczucie ogólnego dyskomfortu. 

Dieta lekkostrawna 

Dieta lekkostrawna ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy i złagodzić dolegliwości związane z zaburzeniami jego pracy. Najbardziej restrykcyjną formę diety łatwostrawnej stosuje się u pacjentów zmagających się ze stanami zapalnymi błony śluzowej jelit oraz u chorych po zabiegach chirurgicznych. 

Odpowiednio skomponowana dieta lekkostrawna jest zdrowa i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wykluczając z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną i fast food, ograniczamy ryzyko spożywania cukrów prostych i szkodliwych tłuszczów trans. 

Do grupy produktów lekkostrawnych należą między innymi:

  • chude mięso i wędliny,
  • chude ryby morskie i słodkowodne,
  • chude mleko i przetwory mleczne oraz jaja,
  • kasza jęczmienna, kasza jaglana, ryż biały, płatki owsiane, płatki ryżowe,
  • warzywa gotowane,
  • dojrzałe owoce,
  • tłuszcze roślinne, takie jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej rzepakowy,
  • przyprawy: wanilia, cynamon, imbir, pietruszka, kminek, tymianek.

Pełną listę produktów lekkostrawnych znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-lekkostrawna-co-mozemy-jesc-zasady-i-produkty-dozwolone/.

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%