Bóle brzucha, nudności, wzdęcia, zaparcia lub biegunka - najczęstszą przyczyną tych dolegliwości jest źle ułożona dieta. Istnieją grupy produktów, które zaliczamy do kategorii ciężkostrawnych. Ich spożywanie (szczególnie w nadmiarze) powoduje zaburzenia pracy układu pokarmowego. Alternatywą jest odpowiednio zbilansowana dieta pełna produktów lekkostrawnych.
Produkty ciężkostrawne długo zalegają w żołądku, przez co znacznie obniżają nasze samopoczucie po zjedzeniu posiłku. Organizm potrzebuje więcej czasu, aby rozłożyć pokarm, przyswoić z niego wartości odżywcze, a następnie wydalić go.
Do grupy produktów ciężkostrawnych zaliczamy między innymi:
Procesy trawienne zależą od indywidualnych predyspozycji każdego organizmu. Dlatego warto uważnie przyjrzeć się temu, co ląduje na naszych talerzach, aby znaleźć produkty, które powodują dyskomfort.
O niestrawności mówimy wtedy, gdy żołądek niewłaściwie przetwarza pokarm. Przyczyną takiego stanu mogą być nieprawidłowości w funkcjonowaniu narządów trawiennych i wydzielanie zbyt małej ilości enzymów trawiennych.
Najczęstsze objawy niestrawności to:
Dieta lekkostrawna ma za zadanie odciążyć układ pokarmowy i złagodzić dolegliwości związane z zaburzeniami jego pracy. Najbardziej restrykcyjną formę diety łatwostrawnej stosuje się u pacjentów zmagających się ze stanami zapalnymi błony śluzowej jelit oraz u chorych po zabiegach chirurgicznych.
Odpowiednio skomponowana dieta lekkostrawna jest zdrowa i dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Wykluczając z jadłospisu żywność wysoko przetworzoną i fast food, ograniczamy ryzyko spożywania cukrów prostych i szkodliwych tłuszczów trans.
Do grupy produktów lekkostrawnych należą między innymi:
Pełną listę produktów lekkostrawnych znajdziesz na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-lekkostrawna-co-mozemy-jesc-zasady-i-produkty-dozwolone/.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz