REKLAMAA1 AUCHAN 01.01.2021 - 30.06.2021
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ15 stycznia 2021, 11:19

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (mat. prasowe)

    Przeróżne święta w ciągu roku, jak również spotkania rodzinne czy z przyjaciółmi to świetna okazja do dawania sobie nawet drobnych prezentów. Nie muszą być to drogie podarunki. Idealnie zawsze sprawdzą się wyroby czekoladowe.

    Czy czekoladki to dobry prezent na dzień babci i dziadka?Oczywiście, jak się okazuje nie chodzi tylko słodki smak, ale także zdrowotne właściwości kakao, które jest uznawane za superfood i polecane w umiarkowanych ilościach przede wszystkim osobom starszym. Zwykle mówiąc o zaletach czekolady wspomina się o tym, że przywodzi ona dobre skojarzenia z dzieciństwem i poczuciem bezpieczeństwa, ale to nie wszystko. Naukowo udowodniono bowiem jej zbawienny wpływ na wiele narządów i układów. Działanie to zawdzięcza kakao, a więc im więcej kakao w produkcie czekoladowym, tym lepiej.

    Poprawia humor oraz wpływa na procesy poznawcze

    Czekolada znana jest z tego, że szybko po jej spożyciu podnosi się poziom endorfin w mózgu. Kakao bowiem zawiera teobrominę, kofeinę i tryptofan. Dlaczego po zjedzeniu czekoladek jesteśmy pobudzeni, pełni energii, ale także weseli. Udowodniono również, że kakao bardzo dobrze oddziałuje na pamięć. Osoby w podeszłym wieku, które spożywają ją regularnie, mogą osiągać w testach znacznie lepsze wyniki jeżeli chodzi właśnie o pamięć. Dlaczego czekoladki dla dziadka i babci na ich święto to doskonały pomysł. Oczywiście trzeba jej spożywać w ilości umiarkowanej, ale regularnie, na przykład po jednej czekoladce codziennie do porannej kawy, która także zawiera kofeinę. Co więcej, substancje zawarte w kakao poprawiają zdolność koncentracji, która w starszym wieku może być już dość mocno zaburzona. 

    Może zapobiegać starości i nowotworom

    Kakao zawarte w czekoladzie zawiera wiele składników odżywczych, w tym flawonoidów, będących silnymi antyoksydantami. Przeciwutleniacze chronią nas przed zgubnym działaniem wolnych rodników, a więc spowalniają starzenie, a nawet pomagają zapobiegać niektórym typom raka. Jeżeli tylko osoby w starszym wieku nie mają zalecenia, by z innych względów powstrzymywać się od czekolady, powinni ją jeść. Badacze przed laty obserwowali pewne plemię z Panamy, które miało zwyczaj spożywać o wiele większe ilości kakao niż pozostali jej mieszkańcy. Okazało się, że ludzi ci byli zdecydowanie zdrowsi, dłużej żyli i znacznie rzadziej zapadali na popularne choroby cywilizacyjne. 

    Zbawienny wpływ na układ sercowo - naczyniowy

    Czekolada wyprodukowana w dużej mierze z kakao zawiera polifenole, które sprawiają, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na udar czy też zawał serca. Generalnie układ sercowo- naczyniowy jest zdecydowanie w lepszej kondycji u osób starszych, jeżeli w diecie nie brakuje właśnie tego składnika odżywczego. Jeżeli więc nadal zastanawiasz się, czy czekoladki na dzień babci i dziadka będą dobrym pomysłem, możesz mieć pewność, że spożywane w niewielkich ilościach przyczynią się jedynie do zdrowia seniorów. W końcu najlepsza dieta to ta zróżnicowana.

    Artykuł załadowany: 0.2371 sekundy
    REKLAMAA2 SanGiovanni   01.03.2021 - 31.03.2021