Zamknij

Czy nietolerancja pokarmowa to to samo co alergia pokarmowa?

14:39, 22.11.2018 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 15:41, 22.11.2018
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Zarówno nietolerancja pokarmowa, jak i alergia pokarmowa są klasyfikowane jako nadwrażliwości pokarmowe, jednak warto wiedzieć, że te dwa terminy nie służą określeniu tego samego problemu. Alergia pokarmowa związana jest z nieprawidłową reakcją układu odpornościowego na nieszkodliwe dla zdrowych osób substancje.

Alergen (np. białko występujące w mleku, orzechach, jajach itd.) pobudza organizm do odpowiedzi immunologicznej, mimo że nie jest czynnikiem zakaźnym czy w jakikolwiek inny sposób szkodliwym. Z kolei nietolerancja pokarmowa nie ma nic wspólnego z odpowiedzią układu odpornościowego. Wynika z zaburzeń metabolizmu (np. brakiem lub niską aktywnością jakiegoś enzymu), z interakcji leków ze sobą lub składnikami pożywienia, bądź z toksycznym działaniem na organizm pewnych substancji zawartych w pożywieniu.

Jak objawiają się nadwrażliwości pokarmowe?

Zarówno nietolerancja pokarmowa, jak i alergia pokarmowa, mogą objawiać się bólami brzucha, biegunką, wzdęciami, wymiotami i dyskomfortem. W chorobach alergicznych możemy mieć dodatkowo do czynienia z nieprawidłowościami związanymi z innymi układami i organami. Zaliczamy do nich wysypkę, pokrzywkę, duszność, łzawienie, zaczerwienienie spojówek, alergiczny nieżyt nosa, kichanie, drapanie w gardle czy odczucie swędzenia w jamie ustnej po spożyciu uczulającego produktu.

Jak diagnozuje się nietolerancje pokarmowe i alergie pokarmowe?

Dla lekarza, który ma za zadanie stwierdzić przyczynę objawów wskazujących na nadwrażliwość pokarmową, przede wszystkim ważny jest dokładny wywiad i powiązanie występujących objawów ze spożywaniem konkretnych posiłków. Warto prowadzić dzienniczek, w którym zapisujemy dokładnie skład spożywanych posiłków i występujące objawy wraz z ich nasileniem w poszczególnych momentach dnia. Jeżeli takie postępowanie nie jest wystarczające do określenia czynników szkodliwych, można poddać się testom alergicznym i diagnostyce laboratoryjnej. Powszechnie stosuje się także próby eliminacyjne i prowokacyjne. Oparte są one na obserwacji stanu klinicznego chorego podczas eliminacji poszczególnych składników potencjalnie uczulających lub powodujących nietolerancję oraz na obserwacji objawów po ponownym wprowadzeniu do diety wyeliminowanych wcześniej produktów.

Jak leczy się alergię pokarmową?

Leczenie polega przede wszystkim na całkowitej eliminacji z diety produktów uczulających. Należy mieć świadomość, że silne reakcje alergiczne mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia i życia, dlatego w razie nieświadomego spożycia alergenu warto mieć zawsze przy sobie preparat adrenaliny do podania domięśniowego. Przeszkolenie pacjenta z zakresu stosowania leków w stanach nagłych jest obowiązkiem lekarza. Innymi lekami stosowanymi w chorobach alergicznych są leki przeciwhistaminowe oraz GKS (glikokortykosteroidy). O konieczności ich włączenia powinien decydować lekarz po zapoznaniu się z historią choroby pacjenta.

Jak leczy się nietolerancję pokarmową?

W przypadku nietolerancji pokarmowej zaleca się znaczne ograniczenie spożywania produktów, na które organizm źle reaguje. Nie ma konieczności zupełnej ich eliminacji. Każda osoba z nietolerancją z czasem uczy się, jaka dawka danego składnika nie powoduje dyskomfortu i innych przykrych symptomów. Objawy takie jak wzdęcia i uczucie pełności można zwalczać dostępnym bez recepty preparatem z symetykonem. Działa on w przewodzie pokarmowym, rozbija pęcherzyki gazu i ułatwia wydalanie ich z organizmu. Pozwala poczuć się swobodniej i daje uczucie ulgi.

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%