REKLAMAA1-BOBOWOZKI-(X2)-04-02----03-05-2019
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ11 grudnia 2018, 18:57 komentarzy 1

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (mat. prasowe)

    REKLAMA

    Na rynku spotkać można się z kilkoma rodzajami ekspresów do kawy, które różnią się od siebie sposobem przygotowywana tego kofeinowego napoju. Oto garść przydatnych porad dla wszystkich planujących zakup takiego urządzenia.

    Ciśnieniowe ekspresy automatyczne

    Cechą charakterystyczną takich urządzeń jest wbudowany młynek mielący ziarna bezpośrednio przed przygotowaniem kawy. Tego typu urządzenia są najbardziej zaawansowane techniczne spośród wszystkich dostępnych rodzajów i umożliwiają przyrządzanie różnego rodzaju kofeinowych napojów za pomocą jednego nacisku (również te z dodatkiem mleka). Wyposażone są one między innymi w wbudowany młynek – ceramiczny lub stalowy. Kolejny z kluczowych elementów to element grzejny, zwykle pod postacią przepływowego termobloka, który podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury wyłącznie w momencie jej przepływu. Następna ważna część to pompa odpowiadająca za utrzymanie odpowiedniego ciśnienia wody przepływającej przez kawę (do przyrządzenia idealnego espresso wynosić powinno ono 9-10 bar).

    Do wad ciśnieniowych ekspresów automatycznych zaliczyć można wysoką cenę, duże gabaryty i konieczność wykonywania codziennych oraz okresowych czynności konserwacyjnych.

    Przykładem wysokiej jakości ekspresu automatycznego jest urządzenie Krups ea8010. Użytkownik ma tutaj do wyboru 3 stopnie mielenia, które umożliwiają przyrządzenie mocniejszej lub słabszej kawy, w zależności od indywidualnych preferencji. Dzięki regulacji wylotu kawy, możliwe jest stosowanie dowolnego rodzaju naczynia. System Compact Thermoblock wyposażony jest w wbudowaną komorę perkolacji, która gwarantuje gorącą kawę przez cały czas użytkowania sprzętu. Wkład filtrujący Aqua Filter zachowuje z kolei kamień oraz chlor, co sprawia, że urządzenie jest chronione przed kamieniem, a kawa ma zawsze idealny smak.

    Ciekawym elementem jest również tacka do podgrzewania filiżanek pozwalają na utrzymanie pożądanej temperatury napoju, w momencie gdy przygotowujemy kilka filiżanek równocześnie. Więcej szczegółowych informacji na temat urządzenia znaleźć można na stronie: https://www.krups.com.pl/instrukcja-obslugi/Produkty/Przygotowywanie-potraw-i-napoj%C3%B3w/Ekspres-do-kawy/Automatyczny/ESPRESSERIA-EA8010/csp/8000032966.

    Ekspresy przelewowe

    Takie urządzenie składa się ze zbiornika na wodę o pojemności od 0,3 do 2 litrów, pojemnika na kawę, filtra (najczęściej jednorazowego, papierowego lub zintegrowanego), dzbanka (zwykle ze szkła żaroodpornego; spotkać można się także ze stalowym termosem, który umożliwia zachowanie wysokiej temperatury napoju przez długi czas) oraz płyty grzewczej. Główną zaletą ekspresów przelewowych jest łatwość ich obsługi. Wystarczy, że wsypiemy odpowiednią ilość kawy mielonej do pojemnika z filtrem i wciśniemy przycisk. Ekspres zalewa ją dozowanym wrzątkiem i powoli przesącza do znajdującego się na dole dzbanka. Tego typu sposób parzenia sprawia, że napój zawiera więcej kofeiny niż w przypadku zastosowania ekspresu ciśnieniowego.

    Plusem ekspresów ciśnieniowych jest także możliwość jednorazowego przygotowania większej ilości kawy, długie utrzymywanie wysokiej temperatury zaparzonej kawy (za sprawą znajdującej się pod dzbankiem płyty grzewczej), możliwość przyrządzenia naparów z herbaty i ziół oraz niską cenę. Wady to natomiast praco- i czasochłonność procesu przyrządzania kawy, mniejsze możliwości przyrządzania kofeinowego napoju, a także fakt, że zrobiony napój zawiera toksyny – substancje gorzkie oraz kwasy.

    Ekspresy kolbowe

    Tego typu urządzenia określa się również mianem dźwigniowych, manualnych lub półautomatycznych. Stosuje się w nich kawę mieloną. Kluczowym elementem takich ekspresów jest kolba, w której znajduje się sitko (może być ono pojedyncze lub podwójne). Wsypuje się do niego zmieloną kawę w określonej ilości, którą należy dokładnie sprasować, najlepiej przy pomocy specjalnego tampera. W przypadku nieodpowiedniego ubicia, woda może zbyt szybko drążyć kanaliki między cząsteczkami kawy skutkując zbyt szybkim procesem zaparzania i brakiem wszystkich pożądanych walorów smakowych i zapachowych. Po każdym zaparzeniu kawy w ekspresie kolbowym niezbędne jest wyjęcie sitka i usunięcie fusów.

    Elementem grzewczym w ekspresach kolbowych są przeważnie bojlery, w których woda jest podgrzewana przez grzałkę umieszczoną wewnątrz lub okalającą do z zewnątrz. Pojemność bojlerów jest przeważnie mniejsza niż pół litra. Gorąca woda pod ciśnieniem (najczęściej 9 bar) przechodzi przez kawę i spływa jako gotowy napój przez dozownik do filiżanki. Większość dostępnych na rynku ekspresów kolbowych posiada specjalne urządzenie służące do spieniania mleka i umożliwiające przyrządzenia napojów takich, jak latte czy cappuccino.

    Kawiarki

    Najprostsza forma przygotowywania kawy pod ciśnieniem to zastosowanie kawiarki. To ekspresem niskociśnieniowy umożliwiający przyrządzenie napoju o mocnym, aromatycznym smaku. Kawiarka składa się z dzbanka, sitka na kawę oraz pojemnika na wodę. Droższe modele produkowane są ze stali, tańsze – z aluminium. Przygotowanie kawy polega tutaj na wlaniu określonej ilości wody do dolnego pojemnika i wsypaniu mielonej kawy do sitka. Po złożeniu wszystkich części, urządzenie stawia się na kuchence w celu zagotowania wody. Wytworzone przez powstałą parę wodną ciśnienie powoduje przetłoczenie wody do góry, przez kawę. Tworzący się napar jest zbierany w górnym zbiorniku.

    W zależności od wielkości kawiarki, jednorazowo jesteśmy w stanie przygotować z jej pomocą od 1 do 6 filiżanek napoju. Zaparzanie kawy tą metodą trwa od 5 do 15 minut. Do wad kawiarki zaliczyć można praco- oraz czasochłonność procesu przygotowywania napoju.

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 59

    • 2
      BARDZO PRZYDATNY
    • 1
      ZASKOCZONY
    • 11
      PRZYDATNY
    • 15
      OBOJĘTNY
    • 10
      NIEPRZYDATNY
    • 3
      WKURZONY
    • 17
      BRAK SŁÓW
    Artykuł załadowany: 0.189 sekundy
    REKLAMA