REKLAMAA1-PizzaSANGIOVANNI-01-11----30-11-2019
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY

    (pixabay.com)

    Po wakacyjnej przerwie wraca bardzo popularna wśród mieszkańców Ursynowa Wszechnica Żywieniowa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Na początek naukowcy opowiedzą o dolegliwościach, z którymi na co dzień zmaga się wiele osób. "Zgaga, refluks i choroba wrzodowa - palący problem na talerzu" to temat spotkania, które odbędzie się w środę.

    Pali, piecze, boli, nie pozwala spać - co robić, aby uniknąć przykrych objawów żołądkowych i jak sobie z nimi radzić? Między innymi na te pytania odpowiedzą specjaliści z SGGW. Będzie to pierwszy w tym sezonie wykład dla wszystkich, którzy interesują się zdrowym odżywianiem. Można nie tylko słuchać, ale wziąć udział w dyskusji i indywidualnie porozmawiać z wykładowcami, by rozwiać wszelkie wątpliwości.

    Środowy wykład to kontynuacja rozpoczętego przed rokiem cyklu dotyczącego układu pokarmowego człowieka. Po kilku spotkaniach poświęconych zdrowej diecie, przyszedł czas na diagnostykę i leczenie wybranych chorób tego układu. Mowa będzie o tym jakie leki mogą pomóc oraz jaką stosowac dietę, by czuć się lepiej. 

    Zgaga, refluks i choroba wrzodowa to bardzo częste dolegliwości, a zarazem niezwykle uciążliwe. Na wykładzie w SGGW mówić o nich będą eksperci - lekarz dr n. med. Mirosław Kiedrowski i dietetyczka dr inż. Katarzyna Kowalcze.

    Długa lista porad

    Wśród tematów: objawy, przyczyny i skutki chorób przewodu pokarmowego, diagnostyka i leczenie farmakologiczne. Można będzie dowiedzieć się jakie czynniki przyczyniają się do choroby refluksowej oraz jakie 
    produkty nasilają objawy zgagi. Naukowcy opowiedzą o roli diety w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
    i produktach i potrawach dozwolonych oraz niewskazanych w żywieniu osób z chorobą refluksową i wrzodową. Nie zabraknie informacji o metodach łagodzenia objawów zgagi i refluksu.

    Wykłady Wszechnicy zostały wymyślone 26 lat temu, by upowszechniać tematy związane ze zdrowym odżywianiem. Prelekcje prowadzą eksperci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i innych ośrodków naukowych. 

    Wstęp na wykłady jest bezpłatny, na każdym z nich zjawia się po kilkaset osób, przychodzą nawet lekarze, którzy chcą pogłębić swoją wiedzę na temat aktualnych zaleceń dotyczących odżywiania człowieka.

    Najbliższe spotkanie ze Wszechnicą w środę, 16 października  o godz. 17:15 w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159 c, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II. 

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 6

    • 3
      BARDZO PRZYDATNY
    • 0
      ZASKOCZONY
    • 1
      PRZYDATNY
    • 0
      OBOJĘTNY
    • 1
      NIEPRZYDATNY
    • 1
      WKURZONY
    • 0
      BRAK SŁÓW

    0Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
      Nie ma jeszcze komentarzy...
    Artykuł załadowany: 0.3084 sekundy
    REKLAMAA2-LiveHealthy-06-11----06-12.2019