Choć niechętnie się do tego przyznają, wiele mam kilkuletnich dzieci naprawdę nie lubi gotować... Spędzanie czasu w kuchni wydaje im się zawsze zbyt długie, co więcej – często popadają w rutynę, serwując swoim latoroślom ciągle te same dania. I tak się właśnie zaczyna kariera niejadków... Na szczęście, taki stan rzeczy można zmienić w prosty sposób. Wystarczy sięgnąć po produkty, które znacznie ułatwiają codzienne gotowanie. Jednym z doskonałych rozwiązań wydają się gotowe warzywne sosy Pudliszki. Czy są bezpieczne dla dzieci i czy warto po nie sięgać?
Zacznijmy od tego, że dostępne na rynku produkty tej marki – oprócz sosów także m.in. ketchup, koncentrat pomidorowy czy gotowe dania, jak fasolka po bretońsku Pudliszki – charakteryzują się maksymalnie uproszczonym, naturalnym składem. Wszystkie tworzone są na bazie starannie wyselekcjonowanych, świeżych warzyw prosto od lokalnych producentów: firma szczyci się tym, że 80% pomidorów, które wykorzystywane są w produkcji przetworów Pudliszki, to pomidory zbierane ręcznie. W składzie produktów Pudliszki nie znajdziesz sztucznych konserwantów i ulepszaczy smaku – po prostu nie są tam potrzebne.
Wszystko to sprawia, że sosy Pudliszki są w 100% bezpieczne dla zdrowia i z powodzeniem można je serwować dzieciom. Ostrożność należy zachować przy produktach oznaczonych jako pikantne (sos słodko-kwaśny pikantny oraz pikantny sos arrabbiata), bo duża ilość ostrych przypraw nie jest wskazana dla delikatnych dziecięcych brzuszków.
Najprostszy sposób na wykorzystanie sosów Pudliszki w swojej kuchni to po prostu przyrządzenie ich według przepisu podanego na opakowaniu. Wystarczy je podgrzać i podać z ugotowanym makaronem lub ryżem, by stworzyć pełnowartościowe danie dla całej rodziny. To oczywiście nie wszystko: każdy z sosów możesz wykorzystać w bardziej kreatywny sposób, tworząc bardziej wyszukane danie na jego bazie. Możesz pokusić się o warzywny gulasz, zapiekankę z soczyście pomidorowym sosem czy ciekawą potrawkę z kurczakiem. Jeśli masz ochotę przyrządzić dania takie jak gołąbki czy fasolka po bretońsku, Pudliszki polecają wykorzystać podstawowy sos do spaghetti, który doda tym potrawom dodatkowego wyrazu i odmieni ich tradycyjny smak. Gotując dla dzieci, pamiętaj, by nie używać zbyt dużej ilości przypraw, szczególnie tych pikantnych. Może się to bowiem skończyć dość niefortunnie.
Co, kiedy – jako zabiegana mama – nie masz czasu na takie fanaberie? Od czasu do czasu odpuść sobie temat gotowania i wykorzystaj dania gotowe, takie jak fasolka po bretońsku Pudliszki. Są równie smaczne – i równie bezpieczne dla dorosłych i dziecięcych smakoszy.
I przede wszystkim, młoda mamo: nie bój się kuchennych eksperymentów – kto nie ryzykuje, nie wygrywa! Powodzenia!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz