REKLAMAA1-CUK-od-14-12-2017-do-14-02-2018
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY

    (pixabay.com)

    REKLAMA

    Dla dużych i małych, dla wszystkich zainteresowanych światem i nauką. Ruszają właśnie pierwsze spotkania, warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez naukowców i badaczy z SGGW.

    „Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności”, „Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci?” – to tylko niektóre z tematów, które będą poruszane podczas licznych zajęć prowadzonych przez poszczególne wydziały SGGW na XXI Festiwalu Nauki - od 22 września do 1 października.

    Oferta zajęć skierowana jest głównie do młodzieży i dorosłych. Poruszane są tematy związane zarówno z żywieniem, jak i socjologiczne. Będą rozmowy o sylwetce ciała, tolerancji, mobbingu i anatomii zwierząt. Każdy znajdzie coś dla siebie.

    Także najmłodsi naukowcy się nie zawiodą. Odwiedzając Wydział Medycyny Weterynaryjnej, będą mogli poznać „Ciekawy świat zwierząt”. Obejrzeć szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty i pracowite krwinki. Zajrzeć do laboratorium chemika, zrobić pomiary tętna i odwiedzić szpital dla pluszaków.

    Szczegółowy plan wykładów i warsztatów dostępny jest tutaj.

    Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32

    • Sylwetka ciała a dieta – 25.09, godz. 17.00

    Prowadzący opowie o wpływie sylwetki ciała na psychikę człowieka i sposób żywienia. Uczestnicy przeprowadzą także pomiary antropometryczne: każdy określi typ swojej sylwetki i dobierze właściwy sposób żywienia.
    - prowadzenie: M. Górnicka, M. Pilska, J. Frąckiewicz, A. Ciecierska
    - proponowany wiek uczestników: 19–45 lat
    - zapisy mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl
    - uwagi: obowiązuje ubranie łatwe do odsłonięcia łokci, kolan, bocznych części tłowia


    Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności – 26.09, godz. 17.00

    Prowadzący przybliży uczestnikom pojęcie hydrokoloidów, czyli dodatków do żywności oraz ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Uczestnicy zbadają ich właściwości żelujące i pianotwórcze, przygotują m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.

    - prowadzenie: A. Sadowska, R. Rakowska, K. Najman
    - proponowany wiek uczestników: od 16 lat
    - zapisy mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl


    Na tropie syntetycznych barwników w żywności – 27.09, godz. 17.00

    Warsztaty obejmują następujące zagadnienia: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, opinie i ocena EFSA. Uczestnicy dowiedzą się też, w jaki sposób wykrywa się obecność syntetycznych barwników w napojach, słodyczach, deserach itp.

    - prowadzenie: E. Wierzbicka, K. Kozłowska
    - proponowany wiek uczestników: od 15 lat
    - zapisy mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl


    Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr nr 32

    Opracowywanie schematów produkcji żywności – 30.09 godz. 9.30

    Wykorzystując system komputerowy wspomagania projektowania (CAD), uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego.

    - prowadzenie: D. Piotrowski
    - proponowany wiek uczestników: 14-30 lat
    - zapisy mailowo: dariusz_piotrowski@sggw.pl


    Wydział Nauk Społecznych SGGW, ul. Nowoursynowska 166, budynek nr 4

    Badania opinii publicznej „od kuchni” – warsztaty socjologiczne – 26.09, godz. 16.30

    Uczestnicy warsztatów poznają tajniki procesu realizacji badań sondażowych, a przy użyciu profesjonalnego oprogramowania statystycznego będą mogli zweryfikować własne hipotezy badawcze.

    - prowadzenie: R. Boguszewski
    - proponowany wiek uczestników: 16-19 lat
    - zapisy mailowo: agnieszka_maj@sggw.pl


    Kontakty lekarzy i firm farmaceutycznych – zagrożenia czy zysk dla pacjenta? – 26.09, godz. 18.00

    Prezenty, kolacje, konferencje – czy lekarzowi opłaca się przyjmować je od firm farmaceutycznych? Jaką korzyść mają z tego lekarze, a jaką pacjenci? Co tracą lekarze i co tracą pacjenci?

    - prowadzenie: M. Makowska, M, Piotrowska
    - proponowany wiek uczestników: od 16 lat


    Wielki (nieznany) „Mały Przegląd” – 28.09 godz. 17.30

    „Mały Przegląd” to pismo dla dzieci wymyślone i zainicjowane przez Janusza Korczaka. W latach 1926-39 było pisane i redagowane przez dzieci i młodzież. O czym pisały przedwojenne dzieci?

    - prowadzenie: A. Landau-Czajka
    - proponowany wiek uczestników: od 16 lat


    Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci? – 28.09 godz. 18.30

    Analiza listów zamieszczonych w "Małym Przeglądzie" (1926-39) daje doskonały obraz tego, czym był kot w przedwojennym gospodarstwie domowym, jak był traktowany: jako domownik czy zwierzę użytkowe?

    - prowadzenie: A. Landau-Czajka
    - proponowany wiek uczestników: od 16 lat


    „Niebezpieczni inni” – wygląd zewnętrzny a uprzedzenia społeczne – 29.09 godz. 16.30

    Miniwykład i warsztaty na temat tego, dlaczego stereotypy i uprzedzenia często koncentrują się wokół wyglądu zewnętrznego.

    - prowadzenie: A. Maj
    - proponowany wiek uczestników: od 16 lat


    Warsztat robienia pomocy edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym –29.09, godz. 17.30

    Warsztaty dla osób, które chciałyby samodzielnie stworzyć niepowtarzalne pomoce edukacyjne. Obejmują naukę szycia ręcznego i robienia na szydełku oraz wykład o specyfice rozwoju dzieci przedszkolnych.

    - prowadzenie: M. Bielecka
    - proponowany wiek uczestników: od 16 lat


    Mobbing jako patologia działania zespołowego w instytucjach – 27.09, godz. 18.00

    Podczas wykładu wyjaśnione zostaną najistotniejsze uwarunkowania mobbingu, które pozwolą właściwie zinterpretować tę specyficzną formę patologii działania zespołowego.

    - prowadzenie: J. Wyleżałek
    - proponowany wiek uczestników: od 17 lat


    Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 24

    Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków – 28.09, godz. 16.00

    Słuchacze poznają zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie obrazów radiologicznych.
    prowadzenie: B. Bartyzel

    - proponowany wiek uczestników: od 12 lat, zapraszamy szczególnie uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych


    Ciekawy świat zwierząt – 30.09, godz. 13.00-16.00

    Szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty, pracowite krwinki, laboratorium chemika, pomiary tętna i EKG, szpital dla pluszaków i wiele innych atrakcji dla wszystkich miłośników zwierząt.

    - prowadzenie: M. Chłopecka, , M. Mendel, N. Dziekan, M. Gajewska, W. Karlik, A. Cywińska, B. Bartyzel, K. Barszcz, P. Górski , J. Bartosik, A. Majewska, M. Milczarek, A. Miśkiewicz, T. Sadkowski, F. Pankowski
    - proponowany wiek uczestników: 4–15 lat

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 0

    • 0
      BARDZO PRZYDATNY
    • 0
      ZASKOCZONY
    • 0
      PRZYDATNY
    • 0
      OBOJĘTNY
    • 0
      NIEPRZYDATNY
    • 0
      WKURZONY
    • 0
      BRAK SŁÓW

    0Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
      Nie ma jeszcze komentarzy...
    Artykuł załadowany: 0.1282 sekundy
    REKLAMAA2-NEONOWKA-3tygodnie-od-08-01-do-28-01-2018