Zamknij

Festiwal Nauki SGGW. Porcja wiedzy dla każdego!

09:18, 22.09.2017 Marta Siesicka-Osiak Aktualizacja: 09:20, 22.09.2017
Skomentuj pixabay.com pixabay.com

Dla dużych i małych, dla wszystkich zainteresowanych światem i nauką. Ruszają właśnie pierwsze spotkania, warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez naukowców i badaczy z SGGW.

„Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności”, „Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci?” – to tylko niektóre z tematów, które będą poruszane podczas licznych zajęć prowadzonych przez poszczególne wydziały SGGW na XXI Festiwalu Nauki - od 22 września do 1 października.

Oferta zajęć skierowana jest głównie do młodzieży i dorosłych. Poruszane są tematy związane zarówno z żywieniem, jak i socjologiczne. Będą rozmowy o sylwetce ciała, tolerancji, mobbingu i anatomii zwierząt. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Także najmłodsi naukowcy się nie zawiodą. Odwiedzając Wydział Medycyny Weterynaryjnej, będą mogli poznać „Ciekawy świat zwierząt”. Obejrzeć szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty i pracowite krwinki. Zajrzeć do laboratorium chemika, zrobić pomiary tętna i odwiedzić szpital dla pluszaków.

Szczegółowy plan wykładów i warsztatów dostępny jest tutaj.

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32

  • Sylwetka ciała a dieta – 25.09, godz. 17.00

Prowadzący opowie o wpływie sylwetki ciała na psychikę człowieka i sposób żywienia. Uczestnicy przeprowadzą także pomiary antropometryczne: każdy określi typ swojej sylwetki i dobierze właściwy sposób żywienia.
- prowadzenie: M. Górnicka, M. Pilska, J. Frąckiewicz, A. Ciecierska
- proponowany wiek uczestników: 19–45 lat
- zapisy mailowo: [email protected]
- uwagi: obowiązuje ubranie łatwe do odsłonięcia łokci, kolan, bocznych części tłowia


Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności – 26.09, godz. 17.00

Prowadzący przybliży uczestnikom pojęcie hydrokoloidów, czyli dodatków do żywności oraz ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Uczestnicy zbadają ich właściwości żelujące i pianotwórcze, przygotują m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.

- prowadzenie: A. Sadowska, R. Rakowska, K. Najman
- proponowany wiek uczestników: od 16 lat
- zapisy mailowo: [email protected]


Na tropie syntetycznych barwników w żywności – 27.09, godz. 17.00

Warsztaty obejmują następujące zagadnienia: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, opinie i ocena EFSA. Uczestnicy dowiedzą się też, w jaki sposób wykrywa się obecność syntetycznych barwników w napojach, słodyczach, deserach itp.

- prowadzenie: E. Wierzbicka, K. Kozłowska
- proponowany wiek uczestników: od 15 lat
- zapisy mailowo: [email protected]


Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr nr 32

Opracowywanie schematów produkcji żywności – 30.09 godz. 9.30

Wykorzystując system komputerowy wspomagania projektowania (CAD), uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego.

- prowadzenie: D. Piotrowski
- proponowany wiek uczestników: 14-30 lat
- zapisy mailowo: [email protected]


Wydział Nauk Społecznych SGGW, ul. Nowoursynowska 166, budynek nr 4

Badania opinii publicznej „od kuchni” – warsztaty socjologiczne – 26.09, godz. 16.30

Uczestnicy warsztatów poznają tajniki procesu realizacji badań sondażowych, a przy użyciu profesjonalnego oprogramowania statystycznego będą mogli zweryfikować własne hipotezy badawcze.

- prowadzenie: R. Boguszewski
- proponowany wiek uczestników: 16-19 lat
- zapisy mailowo: [email protected]


Kontakty lekarzy i firm farmaceutycznych – zagrożenia czy zysk dla pacjenta? – 26.09, godz. 18.00

Prezenty, kolacje, konferencje – czy lekarzowi opłaca się przyjmować je od firm farmaceutycznych? Jaką korzyść mają z tego lekarze, a jaką pacjenci? Co tracą lekarze i co tracą pacjenci?

- prowadzenie: M. Makowska, M, Piotrowska
- proponowany wiek uczestników: od 16 lat


Wielki (nieznany) „Mały Przegląd” – 28.09 godz. 17.30

„Mały Przegląd” to pismo dla dzieci wymyślone i zainicjowane przez Janusza Korczaka. W latach 1926-39 było pisane i redagowane przez dzieci i młodzież. O czym pisały przedwojenne dzieci?

- prowadzenie: A. Landau-Czajka
- proponowany wiek uczestników: od 16 lat


Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci? – 28.09 godz. 18.30

Analiza listów zamieszczonych w "Małym Przeglądzie" (1926-39) daje doskonały obraz tego, czym był kot w przedwojennym gospodarstwie domowym, jak był traktowany: jako domownik czy zwierzę użytkowe?

- prowadzenie: A. Landau-Czajka
- proponowany wiek uczestników: od 16 lat


„Niebezpieczni inni” – wygląd zewnętrzny a uprzedzenia społeczne – 29.09 godz. 16.30

Miniwykład i warsztaty na temat tego, dlaczego stereotypy i uprzedzenia często koncentrują się wokół wyglądu zewnętrznego.

- prowadzenie: A. Maj
- proponowany wiek uczestników: od 16 lat


Warsztat robienia pomocy edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym –29.09, godz. 17.30

Warsztaty dla osób, które chciałyby samodzielnie stworzyć niepowtarzalne pomoce edukacyjne. Obejmują naukę szycia ręcznego i robienia na szydełku oraz wykład o specyfice rozwoju dzieci przedszkolnych.

- prowadzenie: M. Bielecka
- proponowany wiek uczestników: od 16 lat


Mobbing jako patologia działania zespołowego w instytucjach – 27.09, godz. 18.00

Podczas wykładu wyjaśnione zostaną najistotniejsze uwarunkowania mobbingu, które pozwolą właściwie zinterpretować tę specyficzną formę patologii działania zespołowego.

- prowadzenie: J. Wyleżałek
- proponowany wiek uczestników: od 17 lat


Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW, ul. Nowoursynowska 159, budynek nr 24

Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków – 28.09, godz. 16.00

Słuchacze poznają zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie obrazów radiologicznych.
prowadzenie: B. Bartyzel

- proponowany wiek uczestników: od 12 lat, zapraszamy szczególnie uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych


Ciekawy świat zwierząt – 30.09, godz. 13.00-16.00

Szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty, pracowite krwinki, laboratorium chemika, pomiary tętna i EKG, szpital dla pluszaków i wiele innych atrakcji dla wszystkich miłośników zwierząt.

- prowadzenie: M. Chłopecka, , M. Mendel, N. Dziekan, M. Gajewska, W. Karlik, A. Cywińska, B. Bartyzel, K. Barszcz, P. Górski , J. Bartosik, A. Majewska, M. Milczarek, A. Miśkiewicz, T. Sadkowski, F. Pankowski
- proponowany wiek uczestników: 4–15 lat

(Marta Siesicka-Osiak)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%