Zamknij

Gorzka, mleczna, a może... różowa? Rusza Festiwal Czekolady

10:39, 10.03.2020 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 10:49, 10.03.2020
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Czekolada to najpopularniejszy rodzaj słodyczy na świecie. I trudno się dziwić. Ma ogromną zawartość magnezu, szybko poprawia nastrój i zapewnia jasność umysłu. Jest idealna w okresie zimowo-wiosennym. W czwartek w ursynowskim Auchan startuje Festiwal Czekolady!

Dlaczego warto jeść czekoladę? Przede wszystkim jest świetnym źródłem składników, które organizm szybko zamienia na energię potrzebną do działania. Po zjedzeniu czekolady wzrasta poziom hormonów, które działają odprężająco i poprawiają humor na długi czas. To najzdrowszy antydepresant, który przywróci równowagę nawet w czasie zimowej czy wczesnowiosennej brzydkiej pogody.

Na tym nie kończy się lista jej zalet - czekolada ma mnóstwo magnezu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, a także witaminy A, B, E i PP. A do tego - oczywiście - niepowtarzalny smak, za który wszyscy ją kochamy.

Jakie są rodzaje czekolad?

Czekolady dzielą się na aż 5 typów, zależnych od zawartości miazgi kakaowej. Czekolada gorzka musi jej mieć powyżej 70%, a co za tym idzie jest najzdrowsza i najbogatsza w magnez. Czekolada deserowa to minimum 50% zawartości kakao. Mleczna dodatkowo zawiera mleko lub proszek mleczny, a produkty z miazgi kakaowej nie przekraczają połowy zawartości takiej czekolady. Jest też czekolada biała, którą uwielbiają zwłaszcza dzieci za to, że jest słodka. Nie ma w niej w ogóle miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe - do 33% zawartości opakowania.

Piąty typ czekolady, o którym być może nawet niewiele osób słyszało, to czekolada różowa. Została wynaleziona w 2017 roku po 13 latach prac. Powstała ze sproszkowanych nasion kakaowca rubinowego. Jej kolor jest naturalny, do produkcji nie używa się żadnych barwników oraz sztucznych aromatów. Różowa czekolada charakteryzuje się orzeźwiającym, jagodowym smakiem oraz kremową, delikatniejszą konsystencją w porównaniu do pozostałych rodzajów czekolad.

Mnóstwo smaków i rodzajów czekolad, w tym także tę różową, będzie można kupić podczas Festiwalu Czekolady, który w czwartek, 13 marca rusza w ursynowskim sklepie sieci Auchan przy ul. Puławskiej 427. Na półkach od 13 do 23 marca znajdziemy niezliczoną ilość czekolad oraz słodyczy czekoladowych różnych marek z całego świata! 

Pojawią się takie rynkowe nowości jak Czekolady Zaini. Każda sprzedana tabliczka tej czekolady wspiera fundację Cocoa Horizons, która pomaga kobietom z Wybrzeża Kości Słoniowej pracującym w fabryce mydła rzemieślniczego tworzonego tradycyjnymi metodami z odpadków z produkcji kakao. Na opakowaniach czekolady Zaini możemy zobaczyć twarze kobiet ze spółdzielni rolniczej UCAS.

Festiwal Czekolady 13-23 marca w Auchan

W Auchan przy Puławskiej znajdziemy również bogactwo czekolad typu origin, a więc produkowanych z kakao pochodzącego z jednej plantacji oraz czekolady hand made - produkty ręcznie robione przez polskich producentów takich jak: Cukiernia Staropolska, Alta Saska czy Pelczar. Nie zabraknie również wyboru czekolad marki własnej Auchan, które zasługują na uwagę ze względu na bardzo dobrą jakość i atrakcyjne ceny.

W czasie Festiwalu Czekolad w ursynowskim Auchan znajdziemy równiez bogatą ofertę słodyczy drobnych w czekoladzie, na wagę: czekolada łamana, kuwertura czekoladowa, pastylki czekoladowe do polew i fontann czy bakalie w czekoladzie. Do zobaczenia podczas słodkich zakupów!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%