Zamknij

Jak wyposażyć restaurację?

10:39, 30.09.2019 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 12:55, 30.09.2019
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Wyposażenie lokali gastronomicznych ma bardzo duży wpływ na ich funkcjonowanie.

Począwszy od wyposażenia sali, gdzie przyjmowani są goście restauracji, które powinna być przede wszystkim wizytówka tego miejsca, pozwalać poczuć się klientom swobodnie, a także zapewnić prywatność w trakcie spotkań ze znajomymi lub kontrahentami. Skończywszy na kuchni lokalu, która jest pewnego rodzaju jego sercem.

Na co zwrócić uwagę wyposażając salę restauracyjną

Wyposażenie sali w restauracji, powinno być ściśle powiązane z kuchnią, jaka podawana jest w tym miejscu. Dlatego też w zależności od regionu, z jakiego pochodzą dania, warto wyposażyć ją w tematycznie nawiązujące dodatki. W trakcie aranżowania wnętrza rejestracji warto także zwrócić uwagę na to, czy:

  • stoły i krzesła zapewniają odpowiednią wygodę w trakcie spożywania posiłków i są ustawione w odpowiedniej odległości od siebie, która zapewni swobodne przejście, zarówno dla gości, jak i kelnerów.
  • dekoracje na stołach ścianach są ze sobą spójne czy to kolorystycznie, czy też tematycznie
  • karty menu są czytelne i wygodne w obsłudze
  • a oświetlenia zapewnia odpowiedni nastrój i sprzyja spożywaniu posiłków.

Jak wyposażyć kuchnię, aby była ona funkcjonalne i zapewniała komfort pracy

To właśnie od kuchni i czynności wykonywanych w niej związanych przygotowaniem posiłków w dużej mierze zależy powodzenie restauracji. Dlatego też należy zadbać o odpowiednie elementy wyposażenia takie jak meble ze stali nierdzewnej, które nie tylko są odporne na uszkodzenia oraz trwałe, ale także obojętne na wszelkiego rodzaju substancje i bezpieczne w kontakcie z żywnością. Ich odpowiednie ustawienie, które ułatwi dostęp do różnego rodzaju produktów, niezbędnych do przyrządzania potraw podawanych w restauracji. Pozwoli znacznie skrócić czas oczekiwania na wydawanie dań.

Pozostałe elementy wyposażenia powinny być także ściśle powiązane z daniami obecnymi w menu. Jeśli w danym miejscu królują dania z piekarnika, należy przede wszystkim zaopatrzyć się w dobrej jakości piernik, jeśli natomiast podawane są w głównej mierze dania zimne, najlepiej postawić największa ilość lad chłodniczych i lodówek.

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%