Zamknij

Jak zadbać o garnki, by służyły długi czas – czyszczenie, przechowywanie, pielęgnacja

17:10, 28.10.2018 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 17:11, 28.10.2018
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Bez garnków nasza kuchnia po prostu nie istnieje! Mamy ogromny wybór naczyń do gotowania, smażenia, pieczenia. Możemy dzięki nim przyrządzać najrozmaitsze potrawy, ciesząc się ich smakami, aromatami i również walorami wizualnymi. Już wiemy, że jakość ma znaczenie, dlatego bez problemu sięgamy po droższe, ale znacznie lepsze i trwalsze garnki. Niestety nic nam po takim zakupie, jeśli zapomnimy o kilku ważnych elementach – prawidłowym czyszczeniu, przechowywaniu i pielęgnacji garnków.

Garnki stalowe Philipiak

Garnki i naczynia ze stali nierdzewnej cieszą się niesłabnącą popularnością. Wpływa na to fakt ich trwałości, wysokiej odporności na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, jak i wygoda gotowania. Wspomniana odporność wpływa zaś na to, że podczas codziennego używania nie musimy martwić się o zarysowania czy odpryskiwanie materiału, a w efekcie zachodzenie reakcji chemicznych, które byłyby zgubne dla walorów naszych potraw i naszego zdrowia. Garnki ze stali nierdzewnej są w stanie przetrwać długie lata w naszych kuchniach, tym bardziej jeśli wybieramy te sprawdzone, cenionych producentów, jak garnki Philipiak. Jak wiele wnoszą do naszych kuchni, także pod względem estetycznym, można się przekonać zapoznając się ze szczegółami pod adresem http://www.najwyzszajakosczycia.pl/o-marce-philipiak. Mamy już najlepsze garnki ze stali nierdzewnej, co dalej?

Przede wszystkim przed pierwszym użyciem, stalowe garnki należy starannie umyć stosując delikatną gąbkę i zwykły płyn do mycia naczyń. Następnie należy wykonać pierwsze gotowanie, najlepiej samej wody. Dzięki temu pozbywamy się ewentualnych, powierzchownych zabrudzeń, które pojawiają się na nowych produktach w trakcie procesu produkcji.

Na co dzień warto zadbać o właściwą pielęgnację, ale i wskazany sposób użytkowania. Choć garnki stalowe są odporne na zarysowania, dla bezpieczeństwa lepiej podczas mieszania potraw stosować drewniane lub wykonane z tworzyw sztućce. Mając do dyspozycji najwyższej jakości Philipiak garnki, ryzyko uszkodzenia jest bliskie zeru, ale metaliczny dźwięk łyżki, którą mieszamy potrawę w garnku, mało komu przypadnie do gustu.

Garnki ze stali nierdzewnej należy dokładnie myć po każdym użyciu, ale nie wkładając od razu gorącego garnka pod zimną wodę. Duża różnica temperatur nie jest wskazana nawet w przypadku tak wytrzymałego materiału jakim jest stal nierdzewna. Jeśli jedzenie przywarło, wystarczy namoczyć garnek i odczekać kilka do kilkudziesięciu minut, w zależności od potrzeb. Stal nie lubi ostrych gąbek i silnych detergentów, poza tym dzięki gładkiej powierzchni z powodzeniem można sobie poradzić z myciem i czyszczeniem, stosując delikatne myjki i zwykłe płyny do mycia naczyń. Po umyciu warto garnki dokładnie wytrzeć do sucha.

Naczynia ceramiczne

Tuż po garnkach stalowych, swoje miejsce w naszych kuchniach zajmują naczynia ceramiczne. Dzięki nim możemy liczyć na zdrowe gotowanie i potrawy pełne walorów odżywczych, nie zapominając o smakach czy aromatach.

Czyszczenie i pielęgnacja naczyń ceramicznych odbywa się bardzo podobnie, jak w przypadku garnków ze stali nierdzewnej. Jedna z różnic polega na tym, że ceramiczne naczynia należy wycierać do sucha, ponieważ na mokrych może pojawiać się z czasem kamień, który odbiera estetykę naczyń, ale i niekorzystnie wpływa na sam materiał.

Teflonowe garnki i patelnie

W większości kuchni znajdziemy przynajmniej jedną patelnię teflonową. Z powodzeniem możemy zakupić również garnki, jak i inne naczynia pokryte powłoką z teflonu, ale to patelnie wciąż wiodą prym. Jak o nie dbać? Teflon to kolejny materiał, który nie lubi, gdy zostają na nim mokre plamy po myciu. Bezwzględnie należy unikać gwałtownych zmian temperatur, ale i nagrzewania suchej patelni, bo to często kończy się zniszczeniem powłoki teflonowej.

Do teflonowych naczyń używamy jedynie drewnianych sztućców lub tych wykonanych z tworzyw sztucznych. Nie korzystamy z ostrych gąbek i myjek, które mogą porysować wierzchnią warstwę, jak i zapominamy o żrących detergentach. Naczynia powleczone powłoką teflonową, mają za zadanie zapewniać, że nasze potrawy nie przywrą, ale niekiedy trudno nam uniknąć przypalenia czy przywarcia jedzenia. Zamiast szorować, naczynie takie wystarczy namoczyć i odczekać, a następnie umyć tradycyjnymi metodami – korzystając z płynu do mycia naczyń oraz miękkiej gąbki

Przechowywanie

Choć wybieramy coraz wyższe jakościowo, droższe i bardziej estetyczne garnki, musimy dbać o ich właściwe użytkowanie, by faktycznie posłużyły nam długi czas, ale i zagwarantowały zdrowe gotowanie. Wspomniane zasady są niemalże identyczne dla każdego naczynia, niezależnie od materiału, z jakiego zostało wykonane. Niuanse tyczą się właściwości poszczególnych materiałów.

Pielęgnacja to jednak nie wszystko. Naczynia tego typu, choć wysoce odporne na uszkodzenia, muszą być odpowiednio przechowywane. Nie można ich narażać na „tłuczenie się” o siebie, bo właśnie to najbardziej szkodzi takim naczyniom. Dla zapewnienia właściwego i bezpiecznego przechowywania, które nie wpłynie negatywnie na jakość i właściwości wybranych naczyń, warto zakupić specjalną matę, którą wykłada się szafki kuchenne. Garnki najlepiej przechowywać oddzielnie każdy, a nie wkładając jeden w drugi, jeśli jednak nie mamy na to miejsca, ponownie możemy użyć specjalnej maty, którą będziemy mogli przełożyć garnki.

Tak użytkowane, pielęgnowane i przechowywanie garnki oraz naczynia, posłużą nam długi czas, a zdrowe gotowanie, na które liczyliśmy dokonując często drogiego zakupu, naprawdę będzie zdrowe i smaczne.

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%