REKLAMAA1-CUK-od-14-12-2017-do-14-02-2018
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (mat. prasowe)

    Są hitem nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale część z nas przygotowuje je we własnych kuchniach. Kawy mleczne przestały być już tylko pobudzającymi napojami, które pije się, aby nie zasnąć. Dziś podaje się je z różnymi dodatkami: syropami, suszonymi owocami, a nawet chilli, by odmienić dobrze znaną wszystkim wersję. Jak tworzyć takie ciekawe kawy mleczne samodzielnie?

    Latte Macchiato, cappuccino, a może latte macchiato?

    Cafe latte, cappuccino i macchiato to jedne z ulubionych kaw Polaków. Czym się różnią? Cappuccino jest połączeniem spienionego mleka i espresso, mleka powinno jednak być znacznie więcej niż kawy i podaje się je w filiżankach. Cafe latte natomiast ma dużo podgrzanego mleka i zazwyczaj podaje się w wysokich, przezroczystych szklankach, często z dodatkami syropów smakowych. To doskonały wybór dla wielbicieli prawdziwie mlecznych, łagodnych kaw.

    Warto pamiętać, że cafe latte i latte macchiato to dwa różne rodzaje kawy. Różnią się one od siebie m.in. sposobem przygotowania i wyglądem. Aby zrobić latte macchiato, należy espresso wlewać powoli do spienionego, ciepłego mleka, tworząc w ten sposób charakterystyczne, efektowne warstwy. Cafe latte natomiast przygotowuje się poprzez dolanie spienionego mleka do espresso, a więc składniki nie tworzą już trzech oddzielnych warstw. Jeśli chcesz się nauczyć sztuki robienia dobrej kawy, sprawdź: Jak zrobić latte macchiato - poradnik De'Longhi.

    Kawa nie musi mieć tylko właściwości pobudzających, ale także dobrze smakować, liczy się też jej wygląd oraz sposób podania. Ten mleczny napój to również rodzaj deseru i moment przyjemności. W końcu komu z nas chwila z filiżanką ulubionej kawy w dłoni nie kojarzy się z relaksem i szczęściem?

    Jak zrobić perfekcyjne latte?

    Aby kawa mleczna była idealna, bardzo ważne jest prawidłowo zaparzone espresso, które w dużym stopniu odpowiada za walory smakowe. Żeby napój miał odpowiednio intensywny smak, liczy się przede wszystkim właściwe zmielenie ziaren. Większość ekspresów automatycznych posiada dzisiaj różne poziomy mielenia kawy, dzięki czemu intensywność espresso możemy dopasować do własnych preferencji.

    Istotny jest również gatunek kawy oraz temperatura parzenia. Espresso musi charakteryzować się aromatem i mieć głęboki, wyrazisty smak. Wyznacznikiem jakości jest też pianka. Powinna mieć kolor orzechowy, być gładka, bez bąbelków i utrzymywać się na filiżance przez ok. 5 minut. Mocną kawę o wyrazistym smaku otrzymamy parząc np. robustę, z kolei arabika będzie nieco słabsza i łagodniejsza w smaku.

    Dobrze spień mleko

    Aby wzorem baristów przyrządzić doskonałą kawę mleczną, trzeba pamiętać o niezbędnym elemencie, czyli mlecznej piance. Jak ją uzyskać? Odpowiednie spienienie mleka nie jest łatwą sztuką.

    • Pianka powinna być jak najbardziej gęsta, a do tego kremowa i aksamitna.
    • Ważny jest również rodzaj mleka, którego użyjemy.
    • Należy raczej unikać tych o niskiej zawartości tłuszczu i postawić na ok. 3,5%, takie mleko bowiem spieni się najlepiej i najszybciej.
    • Do ubijania równie dobrze nada się też np. mleko sojowe czy kokosowe.
    • Po spienieniu i podgrzaniu mleko należy na chwilę odstawić, a potem delikatnie uderzyć naczyniem o blat.
    • Dzięki temu pianka uniesie się do góry i będzie bardziej puszysta.

    Odpowiednio podaj kawę

    Aby nasza kawa była identyczna jak z kawiarni, ważny jest również sposób podania. Kawa musi się ciekawie prezentować i zachęcać do spróbowania. Składniki należy łączyć też we właściwej kolejności. Jak zrobić cafe latte jak z obrazka? Warto pobawić się w prawdziwego artystę i udekorować swoją kawę, tworząc na mlecznej piance np. ulubiony wzór. Latte art to tworzenie za pomocą strumienia spienionego mleka rysunków na powierzchni kawy w filiżance. W sztuce tej wykorzystuje się również syropy czy rozmaite posypki. Z pewnością taka kawa będzie się świetnie prezentować i pozwoli nam poczuć się jak prawdziwy mistrz latte.

    2Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    • ~hatakumba 2 2 dni temu 16:34

      do hekabe a potem w tej kawie można naczynia pozmywać....czy ten barman jeszcze żyje -jeśli tak to chyba nigdy nie próbował swojej kawy

      Edytowany: 2 dni temu 20:50

      odpowiedz oceń komentarz 0 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~hekabe 1 6 dni temu

      Cały problem polega nie tyle na ubiciu piany, lecz na jej utrzymaniu. Nawet dobrze ubita, dość szybko opada. Oto tajemnica super piany(od zaprzyjażnionego barmana)Do mleka przed spienianiem dodać kilka kropel płynu do naczyń - efekt murowany, a goście zachwyceni............

      Edytowany: 6 dni temu

      odpowiedz oceń komentarz 0 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    Artykuł załadowany: 0.114 sekundy
    REKLAMA