Nawet jeśli została wcześniej zapowiedziana, a my nie mamy swojej kuchni nic do zarzucenia inspekcja sanitarna wzbudza powszechny lęk wśród restauratorów i właścicieli niewielkich punktów gastronomicznych. O tym jak przebiega kontrola Sanepidu i jak się do niej właściwie przygotować dowiesz się z dzisiejszego artykułu.
O swojej wizycie inspekcja sanitarna ma obowiązek poinformować nas z wyprzedzeniem, co w praktyce oznacza, że kontroli możemy się spodziewać od 7 do 30 dni od momentu powiadomienia nas o takowej. Inspektorzy Sanepidu mają prawo skontrolować nasz lokal bez wcześniejszego zapowiedzenia. Dotyczy to sytuacji, w których istnieje zagrożenie zdrowia lub życia.
W wielu kuchniach i restauracjach kontrola Sanepidu oznacza gruntowne sprzątanie, ale czysta restauracja to za mało, żeby inspekcja sanitarna przebiegła pomyślnie.
Inspektorzy Sanepidu są zobowiązani do przeprowadzenia kontroli w określony sposób. Oznacza to, że weryfikacji muszą zostać podane różne aspekty. Obok stanu czystości kuchni należą do nich:
wyposażenie, organizacja, a także stan (tj. czystość) pomieszczeń socjalnych,
porządek w dokumentacji, szczególną uwagę inspektorzy zwracają na książeczki zdrowia, a także karty i formularze wynikające z obowiązujących w zakładzie instrukcji GHP/GMP,
organizacja stanowiska do mycia rąk (powinna się tam znajdować nie tylko instrukcja mycia rąk, ale również antybakteryjne mydło i niewymagający ręcznego otwierania kosz na śmieci),
stan zapasów (w zamrażarkach i na półkach nie mają prawa znajdować się żadne przeterminowane półprodukty; warto również pamiętać o tym, żeby nie mrozić świeżego mięsa i zwracać uwagę na daty przydatności do użycia paczkowanych przypraw).
Jeśli regularne sprzątanie kuchni weszło naszym pracownikom w krew sprzątanie w restauracji przed zapowiedzianą inspekcją będzie czystą formalnością. Jeśli jednak higiena pracy w naszym przedsiębiorstwie kuleje, bezstresowe przygotowanie się do wizyty inspektora może być trudne. Zwłaszcza, że gruntowne posprzątanie zaniedbywanej miesiącami kuchni w czasie 7 dni może się okazać niewykonalne bez tymczasowego zamknięcia zakładu lub pomocy z zewnątrz.
Siedem dni – dokładnie tyle czasu może upłynąć od otrzymania powiadomienia o planowanej kontroli do chwili, w której do naszych drzwi zapuka inspektor – to dużo i mało czasu. Dla zaniedbanej kuchni zdecydowanie za mało. Nie oznacza to jednak, że jej przygotowanie jest niemożliwe. Na rynku działa wiele firm oferujących profesjonalne sprzątanie kuchni i restauracji. Korzystając z ich pomocy zyskujemy pewność, że nasza kuchnia będzie zostanie możliwie najlepiej przygotowana od inspekcji, a my nie będziemy musieli na ten czas zamykać zakładu.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz