Zamknij

Majonez domowy - najlepsze przepisy na pyszny majonez

13:03, 27.07.2022 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 13:06, 27.07.2022
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Majonez to doskonały dodatek do wielu dań i przekąsek. Idealnie podkreśla ich smak i charakter. Czy wiesz, że zamiast kupować go w sklepie, możesz przygotować go samodzielnie we własnej kuchni? I to w naprawdę prosty sposób! Poznaj najlepszy przepis na majonez i ciesz się wspaniałym smakiem domowego sosu. 

Jak zrobić majonez domowy? 

W dzisiejszych czasach większość osób kupuje majonez w sklepie. Rzeczywiście, ich wybór jest naprawdę duży, a niektóre marki zyskały już nawet miano kultowych. Jednak żaden kupny majonez nie przebije smakiem tego, który zrobi się samodzielnie ze świeżych składników. Co ciekawe majonez domowy to właściwie jeden z najprostszych sosów do wykonania. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, a znając dobry przepis, naprawdę trudno coś zepsuć. Zobaczysz, gdy raz go spróbujesz, już nigdy więcej nie kupisz zwykłego majonezu. Domowy majonez jest pyszny, niezwykle kremowy i wyrazisty. Można przyrządzać go na wiele sposobów, tworząc tym samym różnorodne kompozycje smakowe. 

Domowy majonez — przepis tradycyjny 

Podstawowy przepis na majonez domowy jest stary jak świat. Jest też niezwykle prosty i wymaga użycia składników, które niemal każdy ma w swoim domu. Aby przygotować majonez, potrzebujesz tylko:

  • 1 żółtko
  • łyżkę soku z cytryny 
  • łyżeczkę musztardy 
  • szczyptę soli 
  • 250 ml oleju roślinnego. 

Prócz tego niezbędny będzie Ci także blender lub mikser z pojedynczą główką oraz wysokie naczynie ze średnicą niewiele większą niż główka blendera. Może być to nawet duża szklanka, czy też słoik. Jeśli masz pod ręką blender, to robienie majonezu będzie banalnie proste. Wystarczy, że umieścisz wszystkie składniki w naczyniu. Następnie włóż do niego ostrożnie główkę blendera, tak, by dotykała dna. Teraz włącz urządzenie na najwyższe obroty i bardzo powoli i ostrożnie zacznij unosić je do góry. Bardzo ważne jest  tym przypadku, aby nie ubijać składników, ani nie zaczynać mieszania od góry, czy też od połowy, a właśnie od dołu. W przeciwnym razie majonez może nie wyjść bądź się zwarzyć — a tego przecież nie chcesz. 

Jeśli nie masz blendera, tylko mikser, robienie majonezu będzie wyglądało nieco inaczej. W takim przypadku umieść w naczyniu wszystkie składniki prócz oleju oraz musztardy i ubij je na gładką masę. Następnie, cały czas mieszając, zacznij nalewać bardzo cienkim strumieniem olej. Dopiero do ubitego, gotowego majonezu dorzuć musztardę i wymieszaj całość.  

Domowy majonez — przepisy wegańskie

Obecnie coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegeteriańską lub wegańską. W przypadku tej drugiej zwykły majonez nie może znaleźć się w menu, ponieważ zawiera on jajka. Czy to znaczy więc, że będąc na diecie wegańskiej, musisz zapomnieć o pysznym domowym majonezie? Okazuje się, że nie, ponieważ świetny sos możesz też przygotować bez użycia jajek. I to, co najważniejsze — w równie prosty sposób. 

Przepis na wegański majonez jest bardzo podobny do klasycznego. Z tą różnicą, że zamieniamy w nim jajka na aquafabę, czyli gęstą wodę po ciecierzycy. Najlepiej użyć w tym celu aquafabę z ciecierzycy w puszce lub w słoiku. Kolejny ciekawy trik, który pozwoli stworzyć Ci wspaniały majonez wegański, jest użycie czarnej soli wulkanicznej, zamiast klasycznej lub himalajskiej. Jest to sól pochodzenia wulkanicznego, przez co ma bardzo charakterystyczny, jajeczny zapach oraz posmak. Dzięki temu sos będzie smakował niemal tak samo, jak zwykły majonez. 

Sam proces robienia majonezu wegańskiego oraz kolejność dodawania składników jest dokładnie taka sama jak w przypadku zwykłego sosu. Jeśli więc chcesz go przyrządzić, zerknij do powyższego przepisu.  

Jak długo można przechowywać domowy majonez? 

Jeśli kupujesz gotowy majonez w słoiku, to z pewnością jesteś przyzwyczajony do tego, że możesz przechowywać go swobodnie w lodówce nawet przez kilkanaście, a czasem nawet przez kilkadziesiąt dni. A czy samodzielnie przygotowany majonez też jest tak wytrzymały? Chyba nie zdziwi Cię, że jego trwałość jest mniejsza i można przechowywać go znacznie krócej. To całkiem normalne, ponieważ jest on całkowicie naturalny i nie ma żadnych konserwantów i innych sztucznych składników, które zwiększałyby jego odporność na psucie się. 

Jak długo można więc przechowywać domowy majonez? W lodówce możesz trzymać go spokojnie do 3-4 dni. Pamiętaj jednak, aby szczelnie zamykać naczynie, w którym jest umieszczony. Dzięki temu jego konsystencja będzie idealna. 

Przygotowanie domowego majonezu — dlaczego warto?

Zastanawiasz się, czy warto robić majonez domowy? Co do tego nie ma żadnych wątpliwości! Samodzielne przygotowanie sosu ma mnóstwo plusów. Przede wszystkim, domowy majonez jest w pełni naturalny, a Ty doskonale wiesz, co się w nim znajduje. Możesz mieć pewność, że składniki są najwyższej jakości. Prócz tego, jest to także spora oszczędność. Ceny dobrych majonezów są dość wysokie, a zrobienie własnego kosztuje po prostu znacznie mniej. Dużą zaletą jest także to, że możesz w ten sposób przygotować dokładnie tyle majonezu, ile potrzebujesz. A dzięki temu nic się nie marnuje! Nie można by było nie wspomnieć też o smaku. Koniecznie spróbuj zrobić majonez samodzielnie, a zobaczysz, o czym mowa!

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%