Zamknij

Makarony – przepisy na pyszne dania

14:57, 28.07.2019 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 22:00, 28.07.2019
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Makarony to sycący i smaczny pomysł na posiłek. Można je zestawiać z rozmaitymi składnikami – warzywami, różnymi rodzajami mięs i ryb. Nieodłącznymi elementami dań makaronowych są sosy, np. śmietankowy lub pomidorowy oraz tarty ser.

Dania makaronowe – inspiracje

Dania makaronowe odznaczają się różnorodnością i bogactwem smaków. Makarony doskonale komponują się z wieloma składnikami. Często podaje się je w połączeniu z kurczakiem, mielonym mięsem, boczkiem, a także rybami, np. łososiem. Różnych potraw makaronowych można skosztować w wielu restauracjach, które w szybki sposób wyszuka się za pomocą aplikacji mobilnych i platform internetowych, jak  https://eatpoint.pl/. Ciekawych inspiracji, nowinek i porad gastronomicznych warto szukać na blogach związanych z tematyką kulinarną, np. blog eatPoint.

Makaron kokardki z boczkiem, pomidorkami koktajlowymi i śmietanką

Składniki:

  • 250 g makaronu kokardki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g boczku wędzonego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • kilka pomidorków koktajlowych.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż ponownie do garnka. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  2. Na dużej patelni na oliwie zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj posiekany czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Całość smaż przez 10 minut, co chwilę mieszając.
  3. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, śmietankę i 2 łyżki tartego parmezanu. Zagotuj. Dodaj ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu i makaron. Wymieszaj. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół.
  4. Danie przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp tartym parmezanem i zapiekaj bez przykrycia przez około 5-7 minut.

Muszle makaronowe z łososiem i sosem pomidorowym

Składniki:

  • 300 g muszli makaronowych,
  • 400 g filetu z łososia,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • ½ szklanki białego wina,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • ⅓ szklanki śmietanki 30%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego,
  • 50 g tartego parmezanu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • kilka listków bazylii,
  • szczypta szafranu.

Sposób przygotowania:

  1. Muszle ugotuj al dente, następnie wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  2. Odetnij skórkę z łososia. Rybę opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Oprósz mąką.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy. Obsmaż łososia. Dodaj masło, szafran, wlej wino. Całość zagotuj. Dodaj pół puszki pomidorów i drobno posiekane 2 ząbki czosnku. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietankę i gotuj przez kilka minut, aż do zgęstnienia sosu.
  4. Piekarnik nastaw na 230 stopni. W rondelku na pozostałej oliwie podsmaż pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku. Dodaj drugą połowę pomidorów z puszki i przecier pomidorowy. Zagotuj.
  5. Do zawartości rondelka dodaj ocet balsamiczny. Dopraw solą, pieprzem, cukrem. Gotuj przez kilka minut. Dodaj bazylię, a następnie wszystko zmiksuj blenderem. Sos wyłóż na spód naczynia żaroodpornego.
  6. Muszle makaronowe nadziewaj farszem. Następnie ułóż je w naczyniu na sosie. Posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 7 minut.

Makaron z szynką parmeńską, brokułami i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 80 g makaronu spaghetti,
  • 8 różyczek brokuła,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 5 łyżek orzechów włoskich,
  • 50 g sera koziego,
  • 4 cienkie plasterki szynki parmeńskiej,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na około 3 minuty przed końcem gotowania dodaj do makaronu umyte różyczki brokuła. Odcedź, zachowując 3 łyżki wody.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj orzechy włoskie i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Zarumień na złoty kolor, co chwilę mieszając. Następnie dodaj szynkę parmeńską i podsmaż przez około 1-2 minuty.
  3. Dodaj masło i makaron z brokułami. Całość podsmażaj przez około 2 minuty. Dodaj pokrojony ser kozi i 3 łyżki wody z gotowania makaronu i brokułów. Wymieszaj. Całość dopraw solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

(materiał partnera)

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%