REKLAMAA1-AUCHAN-01-07----31-12-2019
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ20 lutego 2019, 16:32

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (mat. prasowe)

    Migdały nie bez powodu zaliczane są do super żywności. Są źródłem cennych składników odżywczych. Zaopatrują nas w witaminę E – jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy, który walczy z wolnymi rodnikami, dzięki czemu hamuje procesy starzenia się komórek oraz uelastycznia i ujędrnia skórę. Witamina E posiada silne działanie antyoksydacyjne, chroni przed miażdżycą, udarem mózgu, zawałem serca, nowotworami, przedwczesnym starzeniem, obniżeniem odporności.

    Cynk zawarty w migdałach bardzo korzystnie wpływa na włosy i paznokcie, poprawiając ich kondycję. Wapń i fosfor to minerały zapobiegające osteoporozie i podstawowe budulce kości i zębów.

    Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B17) regulują pracę układu krwionośnego, nerwowego, biorą udział w rozkładzie węglowodanów, aminokwasów i kwasów tłuszczowych. Korzystnie wpływają też na pracę narządu wzroku.

    Magnez zawarty w migdałach doskonale wpływa na koncentrację, pamięć, wytrzymałość, zapobiega zmęczeniu i znużeniu, poprawia jakość snu. Ze względu na dużą zawartość żelaza migdały polecane są też osobom cierpiącym na anemię. Są też idealną przekąską dla kobiet ciężarnych ze względu na zawartość kwasu foliowego wpływającego pozytywnie wzrost tkanek.

    Migdały są też prawdziwą kopalnią manganu i miedzi – składników zwiększających odporność organizmu, wspomagających koncentrację, chroniących przed chorobami serca, niedokrwistością, niedotlenieniem,

    Owoce migdałowca zwyczajnego wspomagają również prawidłowe działanie układu pokarmowego, zwiększają liczbę pożytecznych bakterii w jelitach, bakterii broniących organizm przed drobnoustrojami chorobotwórczymi.

    Aby usprawnić pracę układu pokarmowego i wzmocnić odporność, można spożyć garść migdałów dziennie. Pamiętajmy, że migdały są dość kaloryczne, dlatego jedzenie większych ilości nie jest wskazana w przypadku osób dbających o linię.

    Migdały polecane są osobom po przebytych chorobach. Okres rekonwalescencji to czas, kiedy organizm potrzebuje dużej dawki skondensowanych składników odżywczych.

    Zastosowanie migdałów w kuchni

    Migdały można chrupać jako samodzielną przekąskę, często dodawane są też do wypieków, deserów, owsianek, sałatek, musli. Płatki migdałowe efektownie zdobią różnego rodzaju dania.

    Aby migdały zachowały swoje cenne wartości, nie należy ich poddawać obróbce termicznej. W kuchni można je stosować praktycznie do wszystkiego ze względu na ich neutralny smak.

    0Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
      Nie ma jeszcze komentarzy...
    Artykuł załadowany: 0.267 sekundy
    REKLAMAA2-KUCHAREK6-(X2)--20-07----20-10-2019