Zamknij

Najlepsze garnki, czyli jakie? Sprawdź to!

10:39, 27.03.2019 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 10:40, 27.03.2019
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Choć o zdrowym gotowaniu wiemy coraz więcej, a materiały, z których wykonane są garnki, nie mają przed nami tajemnic, wciąż się wahamy przy wyborze naczyń do gotowania. Wchodzimy do sklepu i rozważamy, co kupić, który komplet lub pojedynczy garnek lepiej sprawdzi się w naszej kuchni. Co zatem oferuje rynek, gdzie szukać różnic, jakie z nich powinny nas najbardziej interesować?

Najlepsze garnki ze stali nierdzewnej

Spośród wszystkich dostępnych produktów na rynku, wciąż za najlepsze garnki uważa się te wykonane ze stali nierdzewnej. Producenci oferują dobry stosunek ceny do jakości. Są przy tym estetyczne, ale pod względem wyglądu na tyle uniwersalne, by dopełnić aranżacji kuchni klasycznej, retro, jak i współczesnej. Co więcej, nie są to już tylko naczynia do zwykłego gotowania. Pośród nich znajdujemy produkty, które pozwalają na gotowanie na parze, duszenie, smażenie. Możemy pokusić się o najbardziej fantazyjne danie i przygotowanie ekstrawaganckich potraw, korzystając – jedynie albo aż – z garnków wykonanych ze stali szlachetnej.

Przede wszystkim stalowe garnki pozwalają na zdrowe gotowanie. Stal nierdzewna posiada w swoim składzie pierwiastki, jak nikiel czy chrom, a te są niestety alergenne, ale z ostrymi reakcjami uczuleniowymi zmaga się nie na tyle duża liczba osób, by zdrowotność ich użytkowania podważać. Ten minus mamy za sobą, co dalej? Garnki ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe. Wybierając komplet u sprawdzonego producenta, inwestując w tę jakość, można cieszyć się produktami, które posłużą do gotowania nawet kolejnym pokoleniom.

Nierdzewne rondelki uznaje się za najlepsze garnki, bo są odporne na korozję, działanie rozmaitych substancji pochodzących z produktów spożywczych. Oznacza to, że w trakcie gotowania nie ma ryzyka zachodzenia reakcji chemicznych, które owocowałyby zmianą smaku, zapachu czy koloru przyrządzanych potraw. Do jedzenia nie dostają się również żadne toksyczne substancje. Takie garnki są niemalże neutralne dla produktów spożywczych.

Stal nierdzewna jest odporna na zarysowania i uszkodzenia. Choć takie garnki nieco ważą, to ich zalety zdecydowanie przeważają nad ewentualnymi minusami. Warto wspomnieć, że ugotowana potrwa w garnku, który już został zdjęty z palnika, nawet przez kilka godzin utrzymuje ciepło. Nie trzeba zatem wielokrotnie podgrzewać potraw, gdy domownicy wracają o różnych porach.

Emalia już nie taka straszna!

Minęły czasy, kiedy to garnki emaliowane straszyły swoim wyglądem, łatwo ulegały uszkodzeniom, a o zdrowym gotowaniu z ich zastosowaniem nie było nawet mowy. Obecna emalia w garnkach jest wykonana w taki sposób, że można bezpiecznie gotować, o ile powłoka nie zostanie mechanicznie uszkodzona czy zarysowana. Aby uchronić ją przed takimi uszkodzeniami, wystarczy stosować sztućce drewniane lub wykonane z tworzyw sztucznych.

Emaliowane garnki, to najlepsze garnki dla osób, które są uczulone na nikiel i chrom. W ich składzie nie znajdują się alergenne pierwiastki, dlatego przymusowo rezygnując z produktów ze stali nierdzewnej, swoją uwagę warto skierować na emaliowane produkty.

Na plus przemawiają niższe koszty zakupu. Ponadto są to naczynia, które potrafią zachwycać kolorami i zdobieniami. Duża różnorodność daje szansę na dopasowanie garnków emaliowanych do kuchennej aranżacji. Choć ich kształty, barwy i często kwieciste wzory kojarzą się raczej z wystrojem tradycyjnym, bez problemu można znaleźć wykonania, które idealnie dopełnią wystrojów retro, klasycznych, skandynawskich, prowansalskich czy też współczesnych.

Na co zwracać uwagę wybierając garnki?

Stal i emalia to najczęstsze wybory, gdy interesują nas najlepsze garnki do kuchni. Dlatego to na nich się skupiamy, bo pozostałe naczynia rzadziej przemawiają do nas. Mimo wszystko są to dwa zupełnie inne produkty, które wciąż pozostawiają dylemat, na które z nich postawić. W wyborze może pomóc zwrócenie uwagi na kilka elementów.

Nie bez znaczenia pozostaje sposób czyszczenia, czy garnki nadają się do mycia w zmywarce, czy doczyścimy je tylko ręcznie. W swoich kuchniach chętnie zmieniamy sprzęty AGD i płyty gazowe wymieniamy na elektryczne lub indukcyjne. Dziś sporo naczyń przystosowanych jest do użytkowania na wszystkich rodzajach kuchenek, ale i o tym aspekcie nie można zapominać.

Pokrywka – bardzo ważny element. Najlepiej, jeśli jest dopasowana do danego garnka, bo to gwarancja, że podczas użytkowania nie będziemy zmagać się z nieszczelnością, uciekaniem ciepła i nieekonomicznym gotowaniem. Pokrywka może być wyposażona w dodatkowe elementy, jak termometr. Jeśli jest dodatkowo wykonana ze szkła, będzie można doglądać procesu gotowania bez konieczności jej podnoszenia.

Nie bez znaczenia pozostają uchwyty, bo bez nich trudno bezpiecznie i wygodnie przenosić garnek. Najlepiej, aby były wykonane z materiałów nienagrzewających się. Jeśli z kolei bazują na tworzywach sztucznych trzeba mieć na uwadze, że garnek nie nada się do mycia w zmywarce.

Na koniec trzeba ustalić, jakich garnków tak naprawdę potrzebujemy i ile mamy na nie miejsca. Zwykle wiemy, jakiego rodzaju potrawy najczęściej przyrządzamy i dla ilu osób. Mając te informacje jesteśmy w stanie dobrać najlepsze garnki, które zaoferują funkcjonalność, gwarancję zdrowego gotowania i estetykę.

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%