REKLAMAA1 SanGiovanni 01.10.2021 - 31.10.2021
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ16 września 2021, 15:05

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (mat. prasowe)

    Olej z czarnuszki jest jednym z tych produktów, których regularne spożywanie powinno być niemal koniecznością, jeśli chcemy prowadzić zdrowy styl życia. Zaliczany do tzw. „superfoods”, wyróżnia się przede wszystkim szerokim spektrum zastosowań, a osoby korzystające na co dzień z jego dobrodziejstw, widzą w nim prawdziwy dar natury (którym – biorąc pod uwagę wszystkie jego walory, rzeczywiście jest).

    Nie tylko wspomaga odporność naszego organizmu, ale wykazuje również doskonałe działanie antyalergiczne (potrafi m.in. w świetny sposób złagodzić katar sienny). Jeżeli dokucza Wam refluks, bądź wrzody żołądka – spożywanie oleju z czarnuszki może faktycznie przynieść dużą ulgę w tych dolegliwościach (podobnie jak w przypadku, kiedy zmagamy się z zatruciem pokarmowym).

    Wszystkie zalety „złota Faraonów” – jak nazywano czarnuszkowy olej w starożytnym Egipcie, zostały opisane i potwierdzone na drodze licznych badań naukowych. Czas zatem dowiedzieć się, w jaki sposób możemy wykorzystać go w naszym codziennym menu, aby podreperować nasze samopoczucie i zdrowie.

    Czym jest olej z czarnuszki?

    Jak już wspomnieliśmy, olej czarnuszki wyróżnia się spośród innych superfoods m.in. wspaniałymi wartościami odżywczymi. Ten popularny obecnie produkt spożywczy otrzymywany jest z tłoczenia nasion czarnuszki siewnej o nazwie „Nigella sativa”. Od czasów starożytnych przyciągał on do siebie ludzi swoim jasno lub ciemnobrązowym kolorem (choć jego barwę można określić także mianem miodowej), intrygował intensywnym, korzennym zapachem i ujmował lekko gorzkawym smakiem, stając się finalnie jedną z ulubionych roślin człowieka.

    Olej z nasion czarnuszki wykazuje nie tylko bardzo dobre działanie wzmacniające cały organizm, ale jest też silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nienasycone komórki tłuszczowe i fosfolipidy, wchodzące w skład błon komórkowych. Jego regularne przyjmowanie nawet w małych dawkach potrafi poprawić kondycję zarówno osłabionych włosów, jak i skóry głowy (dzięki temu, jest często polecany do zażywania dla osób mających problem z łupieżem, czy też łysieniem). Nadaje się też do smarowania powierzchni naskórka, dzięki czemu stanie się on bardziej miękki i nawilżony – nie wspominając już o stosowaniu go jako dodatku do różnego rodzaju potraw.

    Olej z czarnuszki i jego zastosowanie

    Szerokie zastosowanie oleju z czarnuszki objawia się naprawdę w wielu branżach i dziedzinach naszego życia. Wykorzystuje się go z powodzeniem w przemyśle farmaceutycznym, ale świetnie sprawdza się także i w kosmetologii. Może również przydać nam się w kuchni jako doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety, do której powinno się go koniecznie i czym prędzej wprowadzić.

    Dzięki temu, że nie powoduje on skutków ubocznych – olej z czarnuszki mogą zażywać nie tylko osoby dorosłe, ale również dzieci (co będzie dla nich dobrą przeciwwagą dla słodyczy i wszelkiego rodzaju fastfood’ów, którymi mają tendencję się objadać). Przyjmowanie na początek tylko kilku kropelek produktu w trakcie ulubionego posiłku, bądź jego okolicy, może przełożyć się na stopniową zmianę naszej kultury jedzenia oraz tego, ile czego w ciągu dnia spożywamy.

    Olej czarnuszki znajdzie także swoje zastosowanie w przypadku, jeśli zmagacie się z ciągłymi podrażnieniami skóry, która jest na tyle wrażliwa, że każda próba dłuższego opalania kończy się u Was nawet oparzeniami słonecznymi. Umieśćcie wówczas kilka kropel oleju na własnym naskórku i delikatnie wmasujcie je w siebie, a szybko przekonacie się o kojącym działaniu czarnuszki. Będzie on świetnym dodatkiem do domowych kosmetyków – i to zarówno tych stosowanych na twarz (np. kremów lub maseczek), jak również wszelakiej maści odżywek do ciała czy włosów.

    Do czego można dodać olej z czarnuszki?

    Poza dodawaniem go do domowych kosmetyków, czy smarowania nim podrażnień skórnych – olej czarnuszkowy może także pełnić funkcję atrakcyjnego dodatku do potraw w naszym menu. Świetnie sprawdzi się jako składnik różnych surówek, czy też sałatek, udanie zastępując paczkowane sosy winegret. Łączenie go przy niektórych daniach z olejem rzepakowym to również kulinarny strzał w dziesiątkę. Podany z rybą smakuje równie doskonale, wydobywając z niej jeszcze bardziej intensywny smak (szczególnie polecamy sprawdzenie tego na tuńczyku) – co zapewne ucieszy wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej.

    Olej z nasion czarnuszki można stosować z powodzeniem również do past kanapkowych (także tych z awokado) i polewać nim makarony. Pamiętajcie jednak, że zawsze należy go przyjmować na zimno – jego podgrzewanie jest niewskazane, gdyż traci on wtedy szereg swoich zdrowotnych właściwości. Wystrzegajcie się zatem wykorzystywania go do smażenia na nim dań. Stosując go cyklicznie, nie tylko urozmaicicie swoje domowe menu, ale również zaczniecie się zdrowiej odżywiać, co wpłynie w zauważalny sposób na Wasze lepsze samopoczucie.

    Warto spożywać olej z czarnuszki regularnie – sprawdzi się on w codziennej diecie zarówno u osób z dolegliwościami trawiennymi, a także mających problemy z układem odpornościowym, czy chcących zadbać w większym stopniu o piękno własnego ciała. Dawkowanie w postaci jednej łyżki dziennie tego superfoods sprawi, że jego właściwości znajdą swoje zastosowanie jako dodatek do śniadań, jak i kosmetyków. Produkt jest zdecydowanie wart wypróbowania, dlatego zachęcamy przetestować go na własnej skórze i jadłospisie, a z pewnością NIE pożałujecie swojej decyzji.

    Więcej na 

    https://olini.pl/olej-z-czarnuszki-olini

    Artykuł załadowany: 0.4297 sekundy
    REKLAMAA2 DaGRASSO 25.08.2021 - 24.11.2021