REKLAMAA1-AUCHAN-01-01----30-06-2020
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (pixabay.com)

    Patelnie to jedna z tych rzeczy, bez której nie wyobrażamy sobie funkcjonowania kuchni. Zwłaszcza te żeliwne, które słyną z olbrzymiej wytrzymałości i trwałości. Nierzadko zdarza się, że jeden i ten sam egzemplarz służy dwóm pokoleniom, nadal zachowując swoją funkcjonalność. Nic dziwnego – żeliwo to doskonały materiał, pozwalający na bezproblemowe smażenie. I choć patelnie żeliwne mogą ważyć nawet kilka kilogramów, wiele gospodyń domowych nie potrafi się bez nich obejść. Czy warto zaopatrzyć w nie swą kuchnię?

    Zalety patelni żeliwnych

    Żeliwo to stop żelaza z węglem, zawierający dużą zawartość węgla. Dzięki takiemu składowi chemicznemu jest on odporny na rdzewienie i posiada wyjątkowo użyteczne przewodnictwo cieplne. Patelnia żeliwna rozgrzewa się dość długo, jednak równie długo zachowuje wysoką temperaturę. Co istotne, użytkowa powierzchnia patelni rozgrzewa się równomiernie, pozwalając na osiągnięcie wysokiej efektywności smażenia. Można je zresztą wykorzystywać do innych metod obróbki termicznej żywności – duszenia czy gotowania, a nawet pieczenia w piekarniku. Ze względu na właściwości fizyczne żeliwo nie ulega odkształceniom, a wykonane z niego patelnie charakteryzują się dużą trwałością.

    Wady patelni żeliwnych

    Patelnia żeliwna, oprócz mnóstwa zalet ma również pewne wady. Warto jednak podkreślić, iż właściwa pielęgnacja tych akcesoriów pozwoli je zniwelować do zera i zapewni długie użytkowanie. Do jednej z ważniejszych wad zaliczyć można dużą podatność na uszkodzenia, powstałe przy gwałtownej zmianie temperatur. Niewskazane jest użytkowanie jej od razu na dużym ogniu – patelnie żeliwne należy rozgrzewać stopniowo. Nie wolno również ich gwałtownie chłodzić, może to doprowadzić do powstania naprężeń w materiale i jego pęknięcia. Patelnie żeliwne są także wrażliwe na działanie rdzy, jednak wystarczy po każdym myciu przetrzeć powierzchnię ręcznikiem papierowym lub ściereczką do sucha, by uniknąć problemów

    Pielęgnacja patelni

    Kilka zabiegów, których warto dokonać tuż po nabyciu, pozwoli na zachowanie legendarnej trwałości i uodpornić patelnie na uszkodzenia. Po zakupie dobrze jest natrzeć powierzchnię patelni olejem i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni. Po wyjęciu zetrzeć warstwę tłuszczu i cały zabieg kilkakrotnie powtórzyć. W trakcie użytkowania należy pamiętać, iż patelnia żeliwna nie nadaje się do mycia przy użyciu detergentów ani w zmywarkach. Warto też kupić model renomowanej firmy, takiej jak Keffner, aby mieć pewność, iż patelnię tą będziemy mogli użytkować przez bardzo długi czas.

    Artykuł załadowany: 0.2119 sekundy
    REKLAMAA2-DESEROWNIA--20-03---19-04-2020