REKLAMAA1-SanGiovanni--01-07----31-07-2020
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ16 marca 2020, 11:53 komentarzy 2

    Marta Siesicka-Osiak

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹
    Akcja #gastropomaga i #wzywamyposiłki zaczyna działać w całej Polsce

    Akcja #gastropomaga i #wzywamyposiłki zaczyna działać w całej Polsce (FB/niezmojejkaretki)

    Proste gesty, a jednocześnie piękne inicjatywy pojawiły się w obliczu zagrożenia koronawirusem na Ursynowie. Mieszkańcy wspierają branżę gastronomiczną zamawiając jedzenie na wynos i z dostawą, a sami kucharze postanowili pomagać seniorom i lekarzom.

    Ursynowscy kucharze postanowili zadbać zarówno o swoich starszych sąsiadów, oferując im dowóz ciepłych posiłków do domów, jak i o personel medyczny, który ma ręce pełne roboty w związku z rozprzestrzeniającym się koronawirusem.

    Pomoc sąsiedzka         

    Restauracje „Mały Belgrad” i „Bałkański Kocioł”, podobnie jak wiele innych lokali gastronomicznych w Polsce, zamknęły chwilowo swoją działalność, jednak postanowiły działać pro publico bono i pomagać swoim sąsiadom oraz lekarzom.

    Mamy trochę zapasów spożywczych i zawodowych kucharzy, chętnych do spędzenia swojego wolnego czasu w kuchni. Chcemy pomagać. Dajcie znać, jeśli ktoś z Was lub Waszych bliskich potrzebuje ciepłego posiłku. Ugotujemy i przywieziemy pod wskazany adres. Nie za kasę.

    - można przeczytać na stronie obydwu restauracji, które już w pierwszym dniu akcji wydały 38 pożywnych, gorących zup dla lekarzy i mieszkańców oraz zebrały 60 zamówień na kolejny dzień.

    Także „Bistro KEN” w trosce o sąsiadów, którzy nie mogą opuszczać domów, ruszyło wczoraj z akcją rozwożenia darmowych, domowych obiadów.

    Codziennie w godzinach popołudniowych jesteśmy w stanie dostarczyć kilka świeżych domowych obiadów pod drzwi. Jeżeli znacie kogoś kto może potrzebować pomocy dajcie nam znać w wiadomości prywatnej lub pod numerem telefonu 730 260 261.

    - proszą właściciele restauracji.

    W rozmowie z nami menedżerka restauracji pani Dorota dodaje, że akcja ma też dodatkowy wymiar związany z marnowaniem jedzenia.

    - Chcemy ograniczyć straty żywności. W obecnej sytuacji, przy normalnym zatowarowaniu, część jedzenia musielibyśmy utylizować, a zdecydowanie wolimy, żeby trafiło ono do ludzi. Nie chcemy wyrzucać jedzenia, w szczególności wtedy, kiedy ludzie stoją po nie w kolejkach – mówi.

    Solidarność dla lekarzy

    W weekend w całej Polsce rozkręciły się też na dobre akcje #wzywamyposiłki oraz #gastropomaga. To pomysły, które zrodziły się samoistnie – wśród właścicieli restauracji - i mają na celu wsparcie całego środowiska medycznego w trudnym czasie walki z epidemią.

    Celem jest skoordynowanie ogólnopolskiej akcji przekazywania posiłków, całemu personelowi medycznemu i ludziom pracujących w szpitalach, którzy będą w tym trudnym nadchodzącym czasie, dawali z siebie wszystko na wielogodzinnych dyżurach, pracując ponad siły.

    W naszej dzielnicy m.in. pizzeria „A portar via” robi codziennie 10 pizz za darmo dla służb medycznych. Jeśli ktoś ma ochotę, może wesprzeć akcję i zamówić dodatkowy posiłek od siebie. Służby medyczne mogą odebrać pizzę w lokalu lub zamówić do szpitala w rejonie dostawy.

    Pizzeria Picka, która pizzę wydaje teraz „z okienka”, dostarczyła wczoraj osiem pudełek do szpitala MSWiA. Wszystkie restauracje podkreślają, że dbają o zachowanie szczególnej higieny zarówno podczas przygotowywania posiłków, jak również ich dostawy.

    Do akcji przyłączają się kolejne lokale gastronomiczne, ruszyła także zbiórka, która ma pomóc w finansowaniu posiłków dla lekarzy w całej Polsce. W ciągu zaledwie kilku dni zebrano prawie 230 tys. złotych.

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 79

    • 68
      BARDZO PRZYDATNY
    • 0
      ZASKOCZONY
    • 10
      PRZYDATNY
    • 0
      OBOJĘTNY
    • 1
      NIEPRZYDATNY
    • 0
      WKURZONY
    • 0
      BRAK SŁÓW

    2Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    • ~Mamma 2 3 miesiące temuocena: 100% 

      Brawo!

      Edytowany: 3 miesiące temu

      odpowiedz oceń komentarz 1 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Krokodyl 1 3 miesiące temuocena: 91% 

      Huraaa. Można ? Można ! Trzeba tylko chcieć i myśleć sercem a nie tylko "portfelem" Podpowiadam tym wszystkim restauratorom, którzy rozpoczęli śpiew finansowej apokalipsy: Zacznijcie robić posiłki na wynos lub dowóz wyłącznie po kosztach. Bez zysku ! Niech obiad który dotychczas kosztował 20 czy 25 zł kosztuje 10 czy 12 zł. To i tak rozsądna cena. Czy można jeszcze taniej ? - niech Państwo restauratorzy zdecydują sami ! Dajcie dowód swojej solidarności z miejscową społecznością, a ona w podziękowaniu odpłaci się Wam w przyszłości, gdy ta zaraza zostanie opanowana i zwalczona. Jak zwykle..... Wszystko w Waszych rękach.

      Edytowany: 3 miesiące temu

      odpowiedz oceń komentarz 10 1 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    Artykuł załadowany: 0.4844 sekundy
    REKLAMAA2-SanGiovanni--01-07----31-07-2020