Zamknij

Pizza to nie tylko Włochy. Oto najciekawsze wariacje pizzy z całego świata!

11:37, 13.08.2022 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 14:14, 13.08.2022
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Pepperoni czy Hawajska? Pizza zawsze smakuje wybornie - niezależnie jaką jemy. Przepis na pyszny placek z sosem pomidorowym i przeróżnymi dodatkami to chyba najpopularniejszy towar eksportowy Włoch. I chociaż to włoska pizza jest najbardziej znana, jest jedyna. Skąd pochodzą najciekawsze wariacje na jej temat? 

Zanim przejdziemy do przedstawienia różnych form tego wciąż najchętniej zamawianego na świecie dania, należy przybliżyć nieco jego historię. Pizza - jak powszechnie wiadomo - pochodzi z Włoch. Dokładniej ze słonecznego Neapolu, gdzie do dziś serwuje się ją tak samo jak 200 lat temu!

Najstarszym rodzajem pizzy jest oczywiście Margherita. Zielona bazylia oraz biała mozzarella i czerwony sos pomidor - flaga Włoch na pysznym placku! - stanowi bazę dla wszystkich innych wariacji. Na przykład Pepperoni - najchętniej zamawiana przez Polaków pizza. 

Drugą najpopularniejszą pizzą na świecie jest oczywiście ta nowojorska. Do kraju Wujka Sama przywieźli ją włoscy imigranci. W USA żyje się jednak dużo szybciej niż we Półwyspie Apenińskim. Dlatego też trzeba było dostosować pizzę do panujących tam warunków.

Daleki Zachód, Daleki Wschód

Pizza w nowojorskim stylu jest większa i bardziej elastyczna. Każdy kawałek z łatwością można złożyć na pół i wygodnie trzymać jedną ręką. I tak z restauracyjnego i wykwintnego dania, pizza stała się w Stanach ikonicznym jedzeniem ulicznym.

Wiemy już, że pizza dotarła na daleki Zachód. A co z Dalekim Wschodem? Otóż nawet w Japonii mają swój rodzaj tego pysznego placka. W porównaniu do amerykańskiej czy włoskiej pizzy ta z Kraju Kwitnącej Wiśni jest... smażona. Wskazuje na to sama nazwa dania.

Okonomiyaki - czyli „smaż, co lubisz” - serwowana jest najczęściej z warzywami oraz rybami i innymi owocami morza. Co ciekawe japońska wersja pizzy to danie typowo kryzysowe. Powstało w Hiroszimie w czasie wojny - kiedy wszystkiego brakowało. Dziś znana jest już w całym kraju.

Hiszpański temperament

Pizzy Włochom pozazdrościli także Hiszpanie. Dokładniej Katalończycy, którzy wymyślili cocę. Danie to może być przygotowane na dwa różne sposoby. Pierwszy - otwarty - nie różni się zbytnio od tradycyjnego placka. Drugi - zamknięty - wyglądem przypomina calzone.

Co Katalończycy kładą na swojej wersji pizzy? To zależy. Cocę można podawać na słono, ale i na słodko. W przypadku tej pierwszej odmiany królują warzywa, mięso, sery oraz orzechy, ryby i owoce morza. W wersji deserowej będą to kandyzowane owoce.

A jak z pizzą jest w Polsce? Chociaż nie mamy własnej wersji, to z chęcią sięgamy po ten pyszny placek. Zwłaszcza łodzianie oraz krakowianie. Nie można także zapomnieć o warszawiakach, w tym mieszkańcach Ursynowa. W naszej dzielnicy najchętniej zamawia się tę z Da Grasso. W końcu idealnie wpisuje się w nasze gusta! Pyszne ciasto i sosy oraz szybka dostawa - nawet godzinach szczytu zamówień, które w kraju nad Wisłą przypadają między 17 a 19 - to to, czego można oczekiwać od pizzerii obecnej w naszej dzielnicy od lat.

Pizza Da Grasso Ursynów

  • ul. Beli Bartóka 1 - róg Jastrzębowskiego
  • zamówienia: tel. 22 643 59 25
  • czynne: poniedziałek-czwartek 11-22, piątek-sobota 11-23 i niedziela 12-22
  • www.dagrasso.pl

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

StasioJasioStasioJasio

0 0

Przecietna pizza w obecnych czasach duza to wydatek okolo 40zl - bardziej wyszukane z lepszymi skladnikami ala włoskie kapke wiecej Troche drogo, zwlaszcza ze pizzerie nie sieciowe a mamy ich calkiem duzo nie oferuja zadnych promocji typu druga 30 czy nawet 50% taniej. Ostatnio przyszli znajomi mielismy ochote na 2 pizze - dla tylu osob to wydatek 100'ki- troche drogo. 09:17, 14.08.2022

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%