REKLAMAA1-AUCHAN-02-07----31-12-2020
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ15 marca 2020, 14:22 komentarzy 4
    zdjęcie ilustracyjne

    zdjęcie ilustracyjne (SK)

    W internecie powstaje mapa lokali gastronomicznych z Ursynowa, które przyjmują zamówienia na jedzenie na wynos i z dostawą do domu. To forma pomocy, nie tylko mieszkańcom, którzy nie mogą wyjść z domu, ale też lokalnym biznesom, które najbardziej ucierpią w wyniku wprowadzenia stanu epidemicznego.

    Kawiarnie, bary, restauracje, puby - wszystkie lokale gastronomiczne od soboty nie mogą przyjmować gości. Zgodnie z rozporządzeniem ministra zdrowia zakazane jest wydawanie posiłków i napojów na miejscu. Ma to zapobiec rozprzestrzenianiu się wirusa.

    "To dla nas praktycznie śmierć"

    O ile sieciowe lokale poradzą sobie bez gości przez długie dni, bo mają odpowiednie zaplecze kapitałowe, o tyle wiele małych, lokalnych firm może nie wytrzymać tego trudnego dla wszystkich czasu. Na Ursynowie pełno jest lokali gastronomicznych, które powstały z pasji, stosunkowo niewielkim nakładem finansowym i gromadziły codziennie mnóstwo osób, wiernych klientów. Niestety, branża gastronomiczna jest uzależniona od ruchu gości, gdy ten ustaje, zaczynają się straty.

    - Brak gości z dnia na dzień to dla nas praktycznie śmierć. Wiadomo przecież, że nikt kawy na wynos nie zamówi, a z ciastami, nawet najwspanialszymi na świecie, też będzie krucho - mówi nam właścicielka lokalnej kawiarni, która chce pozostać anonimowa.

    Jedna z popularniejszych kabackich kawiarni Me Gusta Cafe zawiesiła sprzedaż ciast, koncentruje się na kanapkach i kawie. Co ciekawe ma sporo zamówień od przechodniów na kawę na wynos. Ale to mało, by zarabiać.

    - Sytuacja ma straszny wpływ na nasz biznes. Ucierpimy już mocno przy tych dwóch tygodniach, a jeśli ten stan zostanie przedłużony to padniemy. My zarabiamy tylko wtedy, gdy są goście - mówi nam menadżerka kawiarni, pani Katarzyna. Kawiarnia czeka jeszcze jeden dzień, by podjąć decyzję czy pracować, czy zawiesić działalność.

    Niektóre z lokali już się czasowo zamknęły. Tak jest np. z kawiarnią "Na huśtawce" przy Romera, z niedużą siecią barów "Kuchnia za ścianą" czy popularną kawiarenką "Słowo Daje". Głucho i ciemno jest także w popularnej Klubokawiarni KEN 54, która organizuje wykłady o historii Ursynowa i Warszawy.

    - Nie zobaczymy się przez co najmniej dwa tygodnie, ale wierzymy mocno, że wszyscy przetrwamy ten trudny czas i zobaczymy się już w lepszym świecie - napisali właściciele.

    Niewykluczone są kolejne zamknięcia, bo na razie ursynowianie narobili tyle zapasów w domach, że zamówień w otwartych lokalach nie jest dużo. A zamknięte lokale to brak pracy dla obsługi, zatrudnianej najczęściej na umowy-zlecenia. Kelnerzy, kucharze, obsługa nie mogą liczyć na zarobek, gdy wszystko stoi.

    Mapa lokali z dostawą i na wynos

    Aby zachęcić klientów do zamawiania oferty na wynos oraz do pomagania lokalnemu biznesowi w trudnym czasie powstała mapa "Knajpy na Ursynowie - na wynos i z dostawą". Na pomysł wpadł Bartosz Dominiak, wiceburmistrz dzielnicy.

    - Pierwszym impulsem była pomoc małym biznesom, które najbardziej ucierpią na tym co się dzieje. Takie małe, klimatyczne miejsca powinny mieć wsparcie. Sam prowadziłem jeszcze półtora roku temu działalność gospodarczą i wiem czym jest konieczność zapłacenia ZUS-u, bez wględu na wysokości przychodu - mówi Bartosz Dominiak.

    Wiceburmistrz ma nadzieję, że rząd wkrótce ogłosi plan pomocy małym biznesom. Na razie oparcie dla małych biznesów z branży gastronomicznej mogą być klienci. Na mapie lokalnych restauracji i kawiarni jest już ponad 40 punktów.

    Zgłoszenia punktów do mapy przyjmuje pomysłodawca pod adresem: ursynow2020@gmail.com. Zgłoszenie powinno zawierać: 1) Nazwę lokalu, 2) Opis: adres, godziny działania, telefon email, adres www, zasady dostawy i odbioru, inne ważne sprawy związane z działaniem w okresie stanu zagrożenia epidemicznego.

    MAPA LOKALI NA URSYNOWIE Z DOWOZEM I NA WYNOS:

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 58

    • 47
      BARDZO PRZYDATNY
    • 2
      ZASKOCZONY
    • 6
      PRZYDATNY
    • 1
      OBOJĘTNY
    • 1
      NIEPRZYDATNY
    • 1
      WKURZONY
    • 0
      BRAK SŁÓW

    4Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    • ~Ciekawy 4 3 miesiące temu

      Jaki jest adres strony internetowej z tymi lokalami?

      Edytowany: 3 miesiące temu

      odpowiedz oceń komentarz 0 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Kabaty 3 3 miesiące temuocena: 100% 

      Jakis mało czytelna ta mapa- ja już dwukrotnie zamówiłem coś z biesiadowa i bez mapy- pizza zapiekanki smaczne.

      Edytowany: 3 miesiące temu

      odpowiedz oceń komentarz 1 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Krokodyl 2 4 miesiące temuocena: 59% 

      Państwo "Gastronomicy" już tragizują. Dla nich liczy się kasa i tylko kasa. Ale jestem ciekaw, kto z ich poczynił przygotowania do tej ekstremalnej sytuacji. Przecież to, że będą ograniczenia było oczywiste. Śmieli się z ludzi, którzy byli zapobiegliwi i robili zakupy - by nie pchać się w tłum tych "zdziwionych". Jak zwykle wszystko zrzucić na rząd i ich decyzje. Przecież mają dziesiątki możliwości, tylko trzeba wykazać się pomysłowością! Najlepiej podać im wszystko na tacy i jeszcze przeprosić, że muszą pomyśleć. Fakt, nie da się robić wielokrotnego przebicia na sprzedaży. Ja nie zabraniam im stosować "horendalnych" cen - jak kogoś stać, to jego sprawa. Ale dziś na tej sytuacji też można, zarobić. Jeśli odrzuci się chęć szybkiego nachapania. Teorie z ZUS, podatkami, płacami i innymi opłatami są mi znane - ale licząc, że rząd musi dać... to można się przeliczyć. Więc zamiast lamentu, proszę brać przykład z tych restauratorów, którzy już pozytywnie wczuli się w obecny "klimat".

      Edytowany: 4 miesiące temu

      odpowiedz oceń komentarz 17 12 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Czapla 1 4 miesiące temuocena: 50% 

      Weź pod uwagę, że każdy lokal zatrudniający pracowników - musi ludziom zapłacić. Wg mnie nie ma złotego środka, zamawianie 'na wynos' też nie jest bezpieczne, jak widzialem dzisiaj sporo lokali mimo deklaracji wynosu świeci pustkami. Nie wiadomo ile to potrwa, jedynym ratunkiem dla takich lokali będzie wsparcie z budżetu Państwa, czego na obecną chwilę nie można zagwarantować.

      Edytowany: 4 miesiące temu

      oceń komentarz 5 5 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    Artykuł załadowany: 0.3401 sekundy
    REKLAMAA2-SanGiovanni--01-07----31-07-2020