Zamknij

Przepisy wegetariańskie na paluchy z ciasta francuskiego - 5 propozycji

21:16, 11.01.2022 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 21:22, 11.01.2022
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Paluchy z ciasta francuskiego to doskonała przekąska - smaczna, szybka w przygotowaniu, tania i uniwersalna. Oto 5 pomysłów na ich przyrządzenie.

Ciasto francuskie należy na pewno do najbardziej uniwersalnych produktów dostępnych w sklepach. Dzięki jego neutralnemu smakowi oraz łatwości przyrządzenia, ciasto tego typu bywa stosowane zarówno w potrawach wytrawnych, jak i na słodko. Przykłady jego zastosowania można mnożyć. Chodzi między innymi o różnego rodzaju desery, tarty, drobne przekąski typu finger food i paluchy. Na popularność ciasta francuskiego na pewno w dużym stopniu wpływa także fakt, że świetnie łączy się ono z najróżniejszymi składnikami - na przykład serem, pesto, orzechami, przetworami owocowymi i sosami.

To, z czym połączycie ciasto francuskie, zależy właściwie tylko od waszej wyobraźni i upodobań. Jeżeli jednak brakuje wam pomysłów, spieszymy z pomocą. Przygotowaliśmy artykuł, w którym przedstawiamy przepisy wegetariańskie na paluchy z ciasta francuskiego - zarówno na słodko, jak i na słono. To idealne propozycje na różne okazje - np. do oglądania filmy, na imprezę lub jako dodatek do różnych dań obiadowych.

Smaczne paluchy z ciasta francuskiego. Z makiem, orzechami i rodzynkami. Gotowa w kilka minut przekąska na słodko

Jeśli preferujecie ciasto francuskie w wersji na słodko, proponujemy wam przepis na paluchy z orzechami i rodzynkami, posypane makiem. Przygotowanie jest banalnie proste. Sporą garść dowolnych orzechów (np. nerkowców, włoskich, pini czy brazylijskich) uprażcie na suchej patelni, a następnie posiekajcie na dość drobne kawałki. Po przestudzeniu zmieszajcie je w misce z rodzynkami (zamiennie możecie użyć innych suszonych owoców - np. żurawiny bądź miechunki). Jeśli lubicie, możecie dodać do mieszanki odrobinę miodu lub syropu z agawy.
 
W następnej kolejności rozwińcie dwa arkusze ciasta francuskiego (z jednej strony smarując ciasto roztrzepanym jajkiem). Po pierwszym arkuszu rozprowadźcie mieszankę orzechów i owoców - tak, by tworzywa cienką, równą warstwę. Przykryjcie drugim arkuszem i dociśnijcie tak, by stworzyły całość. Pokrójcie ją na wąskie paski (najwygodniej użyć do tego celu obrotowego noża do pizzy. Każdy pasek delikatnie skręćcie w spiralę i obsypcie makiem. Ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmijcie po 15 minutach.

Pomysł na przekąskę z ciasta francuskiego. Serowe paluszki z ziołową nutą z piekarnika - idealne na imprezę

Serowe paluszki ciasta francuskiego to prosta, wytrawna przekąska, idealna np. do piwa lub wina. Jak je zrobić? Nic trudnego. Zacznijcie od przygotowania farszu. W tym celu należy żółty ser zetrzeć drobnej tarce. Najlepiej sprawdzają się gatunki o wyrazistym smaku - np. cheddar lub gouda zmieszana z serem dojrzewającym (uwaga na skład - niektóre zawierają podpuszczkę zwierzęcą, niedopuszczalną na diecie wegetariańskiej). Rozłóżcie arkusz ciasta francuskiego, posmarujcie roztrzepanym jajkiem, wysypcie na nim równomiernie starty ser i przykryjcie drugim, również posmarowanym jajkiem. Teraz wystarczy już tylko ser lekko przycisnąć, i postępować dalej jak w poprzednim przypadku. Paluszki serowe podawajcie np. z dipem jogurtowo-ziołowym. 

Gotowe ciasto francuskie - jak wykorzystać? Paluchy z tofu i pomidorami - pyszny smak i krótki czas przygotowania

Ten przepis z ciasta francuskiego jest niemal identyczny jak poprzedni - wystarczy złożyć dwa arkusze z nadzieniem pomiędzy nimi i tak przygotowane ciasto pokroić nożem, zwinąć i upiec. Różnicą jest tylko nadzienie, w tym przypadku składające się z pokruszonego tofu naturalnego i drobno posiekanych suszonych pomidorów z zalewy.

Co zrobić z opakowania ciasta francuskiego? Super przekąska z pesto z rukoli i serem feta (szybkie przygotowanie!)

Serowe paluchy z ciasta francuskiego możecie przyrządzić nie tylko w podstawowej wersji. Zwykły, tarty żółty ser warto zastąpić fetą, której smak podkręci pesto z rukoli. Przyrządzicie je blendując (w równym proporcjach) tarty ser dojrzewający, świeże liście rukoli, prażone pestki słonecznika i oliwę. Pesto rozsmarujcie cienką warstwą na dwóch arkuszach ciasta francuskiego i posypcie je pokruszoną fetą. Dalej postępujcie tak, jak w poprzednim przepisie na paluszki serowe.

Arkusz ciasta francuskiego - świetny pomysł na to, jak go wykorzystać. Paluszki z ciasta francuskiego z czerwonym pesto

Paluszki z ciasta francuskiego możecie przygotować też z dodatkiem czerwonego pesto. Jako że większość gotowych produktów zawiera ser na podpuszczce zwierzęcej, warto przygotować je samodzielnie. Zrobicie to tak samo jak pesto z rukoli, z tym że liście zastąpicie namoczonymi we wrzątku suszonymi pomidorami. Posmarujcie nim jeden arkusz ciasta francuskiego i postępujcie jak w poprzednich przypadkach. By uzyskać efekt zarumienionej skórki, paluchy warto posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka. Jeżeli lubicie bardziej wyraziste smaki, pesto możecie ponadto doprawić papryką (np. suszonym jalapeno) lub młotkowanym pieprzem. 
(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%