Zamknij

ŚWIĘTA BEZ CHEMII. Przepisy na zdrowe wigilijne potrawy FOTO

17:15, 22.12.2017 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 17:21, 22.12.2017
Skomentuj

Zamiast mrożonych filetów rybnych - karp z niewielkiej hodowli, zamiast mąki przennej - orkiszowa. Czy podczas przygotowywania potraw wigilijnych możemy zrezygnować z niezdrowych produktów? O tym rozmawialiśmy z autorką książki "Święta bez chemii" Julitą Bator.

- Po wielu latach szarzyzny, wyrobów czekoladopodobnych i widoku półek sklepowych wyłożonych octem, kiedy w 1989 roku nastąpił przełom gospodarczy, z entuzjazmem przywitaliśmy granulowane kakao i herbatę, barwnie opakowane słodycze i gazowane napoje w puszkach. Zaangażowane gospodynie mogły przestać robić kompoty i weki na zimę, a mieszkańcy wsi, których rytm życia był dotychczas wyznaczony przez aktywność zwierząt domowych pozbyć się kur, krów i świń, bowiem odtąd jaja, mleko i wieprzowina były łatwe do nabycia w każdym sklepie – pisze w książce "Święta bez chemii" Julia Bator.

Autorka po około dwóch dekadach bezkrytycznego zachwytu nowym jedzeniem znalazła sposób na gotowanie bez chemii – na co dzień i od święta, a swoimi pomysłami podzieliła się z czytelnikami. Ale... czy da się całkowicie zrezygnować chemii?

 - Nie możemy zupełnie pozbyć się niezdrowych produktów, ale możemy je ograniczyć - mówi Julita Bator. - W święta Bożego Narodzenia nie kupuję słodyczy w sklepie, tylko stawiam na słodkości 'selfmade'. Aby choinka prezentowała się kolorowo, zamiast czekoladowych cukierków obwieszam ją lukrowanymi pierniczkami, suszonymi owocami i własnoręcznie wykonanymi słodyczami.

Pisarka do dekoracji pierników używa naturalnych - w pełni jadalnych składników - takich jak pestki dyni, słonecznika, sezamu czy wiórki kokosowe. Przygotowuje samodzielnie kwas buraczany, aby uniknąć glutaminianu sodu, któremu zdaniem pisarki, już dawno powinniśmy powiedzieć 'adieu'.

Julita Bator swoimi pomysłami podzieliła się na Ursynowie podczas "Magii Świąt" w Ursynotece – dla tych którzy nie mogli przyjść na spotkanie, przygotowaliśmy małą ściągę!

Zobaczcie, jak możemy przyrządzić zdrowe potrawy wigilijne. A jeżeli wam posmakują... W książce "Święta bez chemii" znajdziecie ich dużo więcej, nie tylko na Boże Narodzenie.

(Redakcja Haloursynow.pl)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%