Zamknij

Targi ostatniej szansy dla ursynowskiej gastronomii. Czy pozwoli na nie rząd?

09:39, 15.11.2020 Anna Łobocka Aktualizacja: 10:45, 15.11.2020
Skomentuj AŁ

Jeśli rząd nie przedłuży obowiązujących obecnie obostrzeń, w grudniu na ratuszowym parkingu zostaną zorganizowane targi gastronomiczne. Ursynowskie restauracje i bary dostaną bezpłatne miejsce, gdzie zaprezentują mieszkańcom swoje dania.

Jesienią pandemia kolejny raz uderzyła w branżę gastronomiczną. Restauracje i bary świecą pustkami, bo rząd nakazał je zamknąć z powodu lawinowego wzrostu zachorowań na koronawirusa. Utrzymanie interesu, tylko dzięki jedzeniu na wynos, jest bardzo trudne, bo wciąż mało popularne, wyłączając z tego np. pizzę lub kebab.

Ci, którzy mają w swojej ofercie bardziej skomplikowane dania borykają się z coraz większymi problemami. Stali klienci zamawiają rzadko, a nowych nie ma jak zdobyć.

- Jest fatalnie. Z około stu dań zeszliśmy do kilku, a czasami jednego dziennie. To jest dramat. Ludzie zaczynają rozglądać się za nową pracą. Nastroje są bardzo pesymistyczne - mówi nam pracownik jednej z ursynowskich restauracji.

Radna Nowoczesnej wpadła na pomysł jak można pomóc ursynowskiej gastronomii. Zaproponowała, aby dzielnica zorganizowała na ratuszowym parkingu targi, podczas, których bary i restauracje będą mogły bez żadnych opłat pokazać mieszkańcom co mają najlepszego. W sobotę i niedzielę, 5-6 grudnia, mają sprzedawać swoje dania i przyjmować zamówienia na świąteczne potrawy.

- Mam nadzieję, że ratusz się na to zgodzi, ponieważ gastronomia, która nie ma rządowego wsparcia może nie przetrwać kolejnego lockdownu. To również bardzo ważne z punktu widzenia dzielnicy, której klimat tworzą lokalne restauracje i bary, często kameralne, gdzie kwitnie życie towarzyskie - przekonuje Olga Górna. 

"Każdy pomysł jest dobry"

Dzielnica chce takie targi zorganizować w jeden z grudniowych weekendów, jednak ich termin jest zależny od decyzji rządu. Na razie obostrzenia zakazujące takich imprez obowiązują do 29 listopada, ale patrząc na rosnącą skalę zachorowań wysoce pewne jest, że zostaną one przedłużone na kolejne tygodnie. 

Tymczasem inicjatywa zorganizowania imprezy promującej ursynowską gastronomię spotkała się z dobrym przyjęciem restauratorów.

- Każdy pomysł jest dobry. Jeśli będzie można zrobić to za darmo, bez opłacania miejsca, to na pewno skorzystamy. To podbuduje też psychicznie załogę, bo będzie przed nami konkretny cel i nadzieja na polepszenie sytuacji - mówi Dominika Budzińska ze znanej ursynowskiej “Karpielówki”.

Inni, z którymi rozmawialiśmy, również podkreślają, że warunkiem koniecznym jest bezpłatne uczestnictwo.

- Jak pokazała praktyka takie imprezy nie zawsze przekładają się na nowych klientów i większy obrót. W normalnych czasach można było ryzykować. Teraz liczymy każdy grosz, który wolę zainwestować w utrzymanie pracowników. Miło, że dzielnica pomoże, bo nam już teraz nie chodzi o zyski, ale o przetrwanie - mówi właściciel restauracji na Natolinie.

Obecnie restauratorzy mogą informować o swojej ofercie na stronie internetowej dzielnicy. Znajduje się tam mapa ursynowskich lokali z dostawami i odbiorami na wynos.

(Anna Łobocka)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(9)

RekinRekin

10 4

Tragizują….. że upadają ( już po tygodniu), tylko osobiście nie widzę tego ich heroizmu w utrzymaniu miejsca i pracowników. Co większość ?…. poza wyciąganiem ręki robi ?…. by się utrzymać bez strat własnych ! Ano nic i nic nie zrobią. Bo obraz ich tragizmu mógłby być zmącony przez niepotrzebną według nich …… inicjatywę własną. Na palcach jednej dłoni można policzyć tych „gastronomików” którzy podjęli rękawicę i pokazują, że można dalej prowadzić działalność i to bez względu na mniejsze zyski. I to są diamenty obecnego stanu.
Reszta głośno wyzywa…. na prostą receptę ….(oczywiście nie we wszystkich przypadkach ma ona zastosowanie) by sprzedawać wyłącznie po kosztach !!!
Więc zapraszam….. udowodnijcie mi, że to jest niemożliwe ! Tylko proszę rzeczowo i bez pierdu, pierdu - nic nie wnoszących w meritum.
11:14, 15.11.2020

Odpowiedzi:3
Odpowiedz

BoomBoom

2 8

Dużo tekstu, mało treści. 13:55, 15.11.2020


SasiadSasiad

0 8

Rekin, chyba zjadłeś zepsutą rybę. Takiego bełkotu dawno nie czytałem! 16:24, 15.11.2020


StasioJasioStasioJasio

3 0

Ja jestem osobiscie ciekaw ile wynosi koszt przygotowania potrawy w jakiejs restauracji (wszystkie koszta: place skladniki, lokal etc etc) a ile wynosi zysk restauratora - Ci co nie maja nic do ukrycia i licza na pomoc mieszkancow nie powinni sie obawiac i przedstawic jakies wyliczenia a nie tylko narzekac w internecie i to jeszcze anonimowo ze jest im zle i tragicznie. No ale moglo by sie okazac ze czesc naszych restauratorow to magiczne "tluste koty' jak napisal Kukiz . 06:01, 17.11.2020


reo

veniveni

2 4

Gdzie można kupić gotowy, dwudaniowy obiad nadający sie w całości (wszystkie elementy) do szybkiego odgrzania w cenie do 20 zl za zestaw, bez dowozu? Wpisujcie takie miejsca. 18:49, 15.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Sarkazm Sarkazm

5 1

Czyli na targowiskach można się gromadzić a w restauracjach nie można jeść na miejscu. Naprawde ciekawe rozwiazanie... takie to bezpieczne wszystko. 10:44, 16.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

RekinRekin

4 0

Jest na tym portalu paru aktywistów służących interesom opcji politycznej zwanej totalną opozycją. Wyróżnia się m.in. internauta używający pseudonimu „BOOM” (bum). Jego zadaniem jest deprecjonowanie osób komentujących-treść artykułów zamieszczonych w Halo Ursynów–nie pomyśli linii jej/jego mocodawców. Pani/Panie „BOOM”, może siusiu majtki i obszczyj murki łykają te wypociny, które nic nie wnoszą w swojej rzeczowości, oprócz inwektyw i odwracania kota ogonem. Osobiście wiem o czym piszę i w jakim temacie. Zawsze są związki skutkowo przyczynowe określonego działania, ale malkontentom jak np. „BOOM” jest to nie na rękę. Gdyż prawda zwana oczywistą jest zadrą tkwiącą w takiej osobowości. A dla jasności insynuacji pod moim adresem, to informuję Pana/Panią „BOOM”, że nie jestem zakładnikiem żadnej partii itd. Więc proszę mieć to na uwadze, ku wzajemnej radości. A jeśli „BOOM” ma odwagę, to niech napisze czemu w tak trudnym czasie, nie można prowadzić gastronomi po kosztach? 11:12, 16.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

AsiaAsia

0 0

Raz dwa trze ***** Roberta Kempe i jego **** patrie 12:19, 16.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

MateuszMateusz

0 0

Mógłby się zgodzić, nigdy nic nie wiadomo. Targi to dobra sprawa, można się wypromować. Na początku lutego w tym roku byłem na targach remadays w nadarzynie i udało mi się wypromować firmę. Jak się uda to na kolejne też pojadę. 13:28, 18.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%