REKLAMAA1-AUCHAN-01-07----31-12-2019
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    wydrukuj podstronę do DRUKUJ27 października 2019, 09:01 komentarzy 4

    Marta Siesicka-Osiak

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹
    Matylda Kustra z tytułem Master Baker 2019

    Matylda Kustra z tytułem Master Baker 2019 (Bakepol)

    To nie jest reklama, bo autorska piekarnia na Kabatach, klientów ma zazwyczaj więcej niż bochenków chleba na sprzedaż. Jej właścicielka piecze dla mieszkańców Ursynowa od roku, właśnie została piekarniczym Masterchefem i ma apetyt na więcej!

    Jeszcze kilka lat temu nic nie wskazywało na to, że Matylda Kustra z wykształcenia tłumaczka z litewskiego, będzie ręcznie wyrabiała setki bochenków chleba dziennie. Nie przypuszczała też, że jej autorski wypiek zdobędzie uznanie jury oraz publiczności na krakowskich targach Bakepol, dając tym samym tytuł najlepszego amatorskiego piekarza w Polsce.

    Z Francji na Ursynów

    Matylda piekła od zawsze. Sześć lat temu wybrała się z mężem na wycieczkę do Francji, tam zachwyciły ją boulangerie – piekarnie, zazwyczaj niewielkie biznesy rodzinne, w których pieczywo produkowane jest na bieżąco.

    - U nas, mimo że rzemieślniczych piekarni jest coraz więcej, nadal panuje kult odpiekanego pieczywa, które jest gorące, dostępne całą dobę. Sama pamiętam jak jeździliśmy z mężem na stację benzynową w niedzielę wieczorem, jak okazywało się, że nie ma chleba – opowiada Matylda. – Wróciłam z Francji z pomysłem, żeby coś podobnego otworzyć na Ursynowie. Ale, żeby nie był to sklep z chlebem, ale piekarnia, w której wszystko robione jest na miejscu, świeżutkie, pachnące – dodaje.

    Po powrocie do Polski Matylda zaczęła ćwiczyć pieczenie, a ponieważ jest współtwórczynią Kooperatywy Południowej – inicjatywy zrzeszającej amatorów ekologicznej żywności – miała pokaźne grono testerów.

    - Przyjaciele jedli i mówi mi: Mati, otwórz piekarnię! Moment przełomowy nastąpił wtedy, kiedy znajomi zamówili u mnie 60 bagietek! W domowym piekarniku można na raz upiec cztery… - opowiada.

    Kolejka po chleb

    Otwarcie „Bread Morning” odbyło się w ubiegłe wakacje. Rzemieślnicza piekarnia od razu podbiła serca mieszkańców, bo codziennie przychodzi tu po świeże pieczywo ok. 120-150 osób. Zainteresowanie jest tak duże, że wypieków czasem nie starcza do końca dnia.

    - Robimy co możemy, żeby pieczywo było dostępne od rana do wieczora – deklaruje właścicielka.

    Piekarnia otwiera się o godz. 10:00 – w sam raz na późne lub drugie śniadanie – i jest czynna do 19:00 lub do ostatniego chleba. Od rana dostępne są chleby orkiszowe i pszenno-żytnie, zarówno gładkie, jak i z dodatkami takimi jak m.in. orzechy z rodzynkami, figa z orzechem laskowym, czy wytrawne z oliwkami czy suszonymi pomidorami. 

    Później na ladę wjeżdżają bułki, a za nimi chleby foremkowe żytnie, m.in. z płaskurką żytnie (dawną odmianą niemodyfikowanej pszenicy), czyste, z ziarnami, czarnuszką itp. Ostatnie z pieca wyjeżdżają słodkości: drożdżówki, bułki maślane…

    Piątek to prawdziwy dzień rozpusty w „Bread Morning” – pojawiają się wtedy dodatkowe wypieki takie jak włoskie focaccia czy placuszki libańskie manakeeshe. W weekendy piekarnia jest nieczynna, więc mieszkańcy robią też zapasy na weekend. – Często zdarza się, że do 16:00 wszystko schodzi, a zazwyczaj pieczemy o 50% więcej niż na co dzień – mówi Matylda.

    Master Baker

    Za ostatnim osiągnięciem Matyldy stoi jej autorski chleb pszenno-żytni z papryczką jalapeno i wędzonym serem. Był od początku sprzedawany w piekarni i zagwarantował jej zwycięstwo w konkursie dla amatorów organizowanym podczas targów Bakepol w Krakowie.

    We wrześniu współwłaścicielka piekarni przeszła wstępne eliminacje i znalazł się w finałowej trójce. Oprócz popisowego chleba przygotowała również chleb w 100% orkiszowy oraz bułki i drożdżówki.

    - Ten z jalapeno to hit sprzedaży, ma niepowtarzalny smak, podbił też serca publiczności na targach, bo po degustacji zdobył najwięcej głosów – opowiada posiadaczka tytułu pierwszej „Master Baker 2019 Bakepol”.

    Mimo sukcesu nie zamierza osiadać na laurach. Śmieje się, że konkurs tak jej się spodobał, że w pół godziny po ogłoszeniu wyników była gotowa do następnego. Teraz skupia się na tym, żeby rozszerzyć produkcję na tyle, aby pieczywo starczyło dla wszystkich chętnych - od rana do wieczora.

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 123

    • 109
      BARDZO PRZYDATNY
    • 4
      ZASKOCZONY
    • 6
      PRZYDATNY
    • 2
      OBOJĘTNY
    • 2
      NIEPRZYDATNY
    • 0
      WKURZONY
    • 0
      BRAK SŁÓW

    4Komentarze

    dodaj komentarz

    Multiplatforma internetowa HALOURSYNOW.PL nie ponosi odpowiedzialności za treść komentarzy. Wpisy niezwiązane z tematem, wulgarne, obraźliwe lub naruszające prawo będą usuwane (regulamin).

    Treść niezgodna z regulaminem została usunięta. System wykrył link w treści i komentarz zostanie dodany po weryfikacji.
    Aby dodać komentarz musisz podać wynik
    • StasioJasio 4 15 dni temuocena: 80% 

      Jak juz napisaliscie fajny artykul to zabraklo najwazniejszego adresu !! tak ciezko bylo dodac?:) Aleja Komisji Edukacji Narodowej 11/lok. G

      Edytowany: 15 dni temu

      odpowiedz oceń komentarz 4 1 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Zgrzyt 3 14 dni temuocena: 100% 

      O dzięki !!!!

      Edytowany: 14 dni temu

      oceń komentarz 1 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Kabaty zielone 2 12 dni temu

      Dołączam do podziękowań.

      Edytowany: 12 dni temu

      oceń komentarz 0 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    • ~Czytelnik222 1 12 dni temu

      Chętni znajda przecież. A poza tym to chyba nie jest jednak artykuł reklamowy.

      Edytowany: 11 dni temu

      oceń komentarz 0 0 wpisy tej osoby zgłoś do moderacji
    Artykuł załadowany: 0.2653 sekundy
    REKLAMAA2-AUCHAN----DODATKOWO