Zamknij

Warzywa i owoce, po które warto sięgnąć zimową porą

15:10, 23.12.2019 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 15:31, 27.12.2019
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Okres jesienno-zimowy to trudny czas dla zwolenników zdrowego, naturalnego odżywiania. Brakuje nie tylko słońca, ale również świeżych owoców i warzyw, które w okresie letnim zapewniały stałą dostawę witamin i minerałów. Jednak prawdziwy miłośnik wartościowych produktów poradzi sobie i w tych warunkach. I wcale nie musi się to wiązać z jedzeniem żywności pełnej chemicznych dodatków. Natura wychodzi nam bowiem naprzeciw również zimą.

Jesienią i zimą powinniśmy sięgać po produkty, które zapewnią nam maksimum wartości odżywczych przy minimalnej ilości pestycydów i konserwantów. Listę najmniej i najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw publikuje co roku organizacja Environmental Working Group. W 2019 roku za najbezpieczniejsze i zawierające najmniejszą ilość pestycydów uznano między innymi takie rośliny jak awokado, kiwi, biała kapusta, zielony groszek, cebula i papaja. Oznacza to, że bez większego lęku o zdrowie możemy spożywać je nawet w wersji nieekologicznej.

Owoce i warzywa prosto z natury, czyli zdrowa żywność ekologiczna

Nic jednak nie zastąpi owoców i warzyw z uprawy ekologicznej, która oferuje nam żywność wolną od chemicznych dodatków. Jeśli tylko mamy taką możliwość, róbmy zakupy na lokalnych targach i bazarach, u sprawdzonych rolników i małych dostawców. Jeśli interesuje nas takie miejsce jak eko bazar Warszawa daje nam wiele możliwości. Również zimą, gdy o naturalne, nieprzetworzone produkty jest dużo trudniej. Sięgajmy wówczas przede wszystkim po to, co pochodzi z polskich upraw. Dobrym wyborem będą warzywa cebulowe, kapustne, strączkowe i korzeniowe. Jedzmy zatem na zdrowie marchew, pietruszkę, seler, czarną rzepę, fasolę, groch i cebulę. Zapomnijmy o pomidorach i ogórkach - o tej porze roku mogą nam wyłącznie zaszkodzić. Również owoce importowane z ciepłych krajów to zły wybór, dlatego sięgajmy po polskie jabłka i gruszki. Pamiętajmy też o mrożonkach, które zimą przypomną nam smak lata.

Jak wzmocnić odporność zimą? Wypróbuj sprawdzone, naturalne metody

Miksturą, która w niezawodny sposób wzmacnia system immunologiczny jest zakwas z buraków. Warto go przygotować przy użyciu warzyw zakupionych u zaufanego sprzedawcy, najlepiej pochodzących z uprawy ekologicznej. Prawdziwą bombą witaminową są również kiełki, które możemy hodować na domowym parapecie. Tutaj warto pamiętać o tym, aby używane przez nas nasiona były przeznaczone do uprawiania kiełków w domu. Nie żałujmy też sobie kiszonek, z kiszoną kapustą i ogórkami na czele. Produktem, który doskonale podnosi odporność jest również wytwarzany przez pszczoły pyłek kwiatowy.

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

BalbinaBalbina

0 0

sięgnąć do kabzy trzeba i ekrany na wiadukcie przy PKP Jeziorki postawić - ot co 14:31, 24.12.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%