REKLAMAA1_AUCHAN-28-06---31-12-2018
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY
    16
    maja
    Środa
    godzina 17:45
    miejsce SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II
    bilety Wstęp wolny
    REKLAMA

    Wszechnica Żywieniowa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW zaprasza na prelekcję pt. „Choroby zapalne stawów – leczenie i żywienie”. Prelekcję wygłoszą: dr n. med. Alina Lisawa (Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej, SGGW) oraz dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki, SGGW) 16 maja 2018 r. (środa), uwaga – tym razem o godz. 17.45, w SGGW przy ul. Nowoursynowskiej 159C, na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek, nr 32), w Auli II. Wstęp wolny. Dojazd autobusami: 148, 166, 185, 193, 401, 503.

    Na życzenie słuchaczy naszej Wszechnicy realizujemy wykład poświęcony wybranym chorobom zapalnym stawów, ze szczególnym uwzględnieniem reumatoidalnego zapalenia stawów. Wiele osób z tymi przewlekłymi i bardzo uciążliwymi schorzeniami , szuka bowiem szczegółowej wiedzy na ten temat. Tymczasem podczas wizyt u lekarzy reumatologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje. Dotyczy to zwłaszcza diety, która powinna wspomagać leczenie farmakologiczne. Niestety, w przychodniach lekarskich nie zatrudnia się dietetyków. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe, na których oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich zastosowanie może okazać się bardzo ryzykowne, zwłaszcza wtedy, kiedy dotyczą zmian w dawkowaniu leków, jak również wprowadzenia restrykcyjnych diet eliminacyjnych.

    Zapraszamy zatem na wykład lekarza reumatologa i dietetyka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:

    Część I. Leczenie

    Stany zapalne w organizmie – definicja, objawy, zmiany      ogólnoustrojowe
    Przyczyny i podział stanów zapalnych
    Stany zapalne jako odpowiedź układu immunologicznego
    Schorzenia przebiegające ze stanem zapalnym
    Biochemiczne wskaźniki (markery) stanu zapalnego
    Reumatoidalne      zapalenie stawów – zasady diagnostyki i leczenia
    Inne wybrane choroby zapalne stawów – zasady      diagnostyki i leczenia

    Część II. Żywienie

    Żywienie a stany zapalne
    Żywność o charakterze prozapalnym
    Żywność o charakterze przeciwzapalnym
    Zasady układania diety przeciwzapalnej
    Diety alternatywne w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów – korzyści i zagrożenia.

    wyszukaj wydarzenie

    Znajdź wydarzenie po słowie

    Pokaż wydarzenia z przedziału

    Pokaż artykuły z przedziału

    REKLAMAB1-POP-RADIO
    Artykuł załadowany: 0.0714 sekundy
    do góry strony