Zamknij

AleGloria – poznaj kulinarne serce Warszawy

09:53, 18.04.2019 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 10:50, 18.04.2019
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Muzeum Narodowe, Traktat Królewski, Plac Trzech Krzyży – trzy miejsca wyznaczające ścisłe centrum Warszawy. Przechadzający się turyści fotografują miasto, zmęczeni po pracy mieszkańcy stolicy Polski zmierzają do domów, przypadkowi spacerowicze przemierzają zatłoczone ulice. Co może ich łączy? Nieustanne poszukiwanie smaków – wyjątkowych, zapierających dech w piersiach, odwołujących się do tradycji, ale udekorowanych kulinarnymi nowościami.

Centrum Warszawy - w tej przepełnionej rozmowami i historią dzielnicy Warszawy, kryje się kulinarne serce miasta – najlepsza restauracja w Warszawie - AleGloria. To właśnie tam spotykają się bajkowe wnętrza, tradycja Młodej Polski i magiczne menu skomponowane przez Magdę Gessler.

Młodopolski zew świeżości

Polska kuchnia jest prawdziwym archiwum wyjątkowych smaków. Dla obcokrajowców to często nieodkryte kulinarne tereny, zaś dla lokalnych smakoszy tradycyjne dania są absolutną podstawą codziennego jadłospisu. Regionalne myślenie zagościło także w restauracyjnych przestrzeniach AleGlorii – lista potraw jest osobliwym zbiorem inspirowanym młodopolską historią. Do łask wraca zatem wykwintna gęsina, która w menu restauracji zajmuje honorowe miejsce. Foie gras z jeżynami, carpaccio z wędzonej gęsiny czy zupa z gęsiego mięsa podawana z suszonymi grzybami zapraszają nas w świat prawdziwej kulinarnej wirtuozerii. Pierś gęsia na musie z szarej renety, konfitowane udo czy połówka gęsi faszerowanej chałką to proponowane przez AleGlorię unikaty, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wysublimowanych smakoszy.

Rozkosz dla każdego podniebienia

Dania dedykowane gęsinie to nie jedyne potrawy znajdujące się w ofercie restauracji – w karcie również pierogi w pięciu smakowych wersjach, które przygotowywane są przez panie pierogarki na oczach gości. Ponadto, w menu odnajdziemy intrygujące przystawki, bogaty wybór dań rybnych czy smakowite propozycje deserów. Każda potrawa przyrządzana jest z dbałością nie tylko o walory smakowe, ale również w trosce o niebanalną kompozycję znajdujących się na talerzu składników. Ta, połączona ze starannie dobraną zastawą stołową, podkreśla wyjątkowy charakter dania i stanowi znakomity przykład prawdziwej sztuki kulinarnych obrazów.

Z miłości do wykwintności

Uzupełnienie menu warszawskiej AleGlorii stanowi propozycja dla prawdziwych koneserów – karta kawiorów Antonius oferująca cztero- i sześciogwiazdkowe wersje tradycyjnie przyrządzanego kawioru. Absolutnym unikatem jest kawior z jesiotra syberyjskiego, który przenosi w świat smaków najwyższej klasy. To jednak nie koniec niespodzianek, jakie kryje menu warszawskiej restauracji. Piwnica win wypełniona jest wyjątkowymi etykietami i rocznikami skomponowanymi przez czterokrotnego mistrza Polski sommelierów, Tomasza Kołeckiego-Majewicza. Kartę stworzono z myślą o idealnych kompozycjach z pozycjami w menu oferowanymi przez AleGlorię – każde danie jest więc niezapomnianym, naznaczonym nutką wykwintności, przeżyciem.

Słodkie przyjemności

Czym byłby prawdziwie wykwinty posiłek bez wyjątkowego deseru? Tarty, serniki czy torty – klienci mogą wybierać ze stałej oferty restauracji, która proponuje jedno ze swoich dań popisowych, Królewski Tort Beza Pavlova z truskawkami, kremem amaretto i włoską bezą. Słodkie desery również kreowane są z myślą o symbolice restauracji, jaką tworzą wszechobecne truskawki wywołujące uśmiech na twarzach gości i przenoszące małych smakoszy w baśniową rzeczywistość.

Dostępność z każdego miejsca Polski

Desery dostępne zarówno na miejscu, jak i na zamówienie – bez względu na to, w którym miejscu kraju aktualnie się znajdujesz. Zniewalające wypieki są idealną propozycją na urozmaicenie rodzinnych świąt, komunii czy przyjęć ślubnych, które również można zorganizować w wyjątkowych wnętrzach AleGlorii, ponieważ jest to również restauracja na event w warszawawie. Planujesz ogromne przyjęcie i marzysz o torcie istniejącym, jedynie w Twojej wyobraźni? Znakomicie! Wystarczy, że podzielisz się z nami swoją kulinarną wizją, a wykwalifikowani cukiernicy zadbają o jej realizację.

Wszechobecna truskawka

Główna sala truskawkowa to wizualna wizytówka AleGlorii – truskawkowy motyw opanował tu krzesła, fotele, a nawet filary przypominające ogromne, rozkwitające drzewa podtrzymujące drewniany strop sufitu. Połączenie bieli, czerwieni i ciepłego drewna dodatkowo urozmaicają subtelne detale – koronkowe serwetki, wyrzeźbione gęsi znajdujące się w centrum pomieszczenia czy ozdobny żyrandol przywodzący na myśl pałacowe wnętrza.

Regionalna poetyczność

Sala leśna i kominkowa to propozycje dla gości poszukujących klimatycznego nastroju. Rozgrzewające barwy czerwono-rudych ceglanych ścian w sali leśnej czy niepowtarzalny, lustrzany kominek usytuowany w kolejnym pomieszczeniu to przestrzenie, w których każdy poczuje się jak w domu.

Królewskie przestrzenie

Poszukujesz jeszcze bardziej reprezentacyjnych miejsc? Odwiedź salę kryształową, w której barokowe kryształki oświetlające wnętrze łączą się z kurpiowskimi symbolami sztuki ludowej. Dla miłośników nieco nowszej sztuki znakomitym rozwiązaniem będzie przestrzeń dedykowana Jackowi Malczewskiemu, jednemu z bardziej znanych młodopolskich malarzy. „Opętany” dumnie zajmuje powierzchnię nad jedną z drewnianych, ludowych ław pozwalających na chwilę odpoczynku podczas kulinarnej uczty.

Wybierz się w kulinarną podróż po AleGlorii

AleGloria to prawdziwa skarbnica fascynujących smaków przenikająca się z magiczną atmosferą. Restauracja umożliwia zorganizowanie w piwnicznych wnętrzach imprezy o dowolnej tematyce - uroczystej kolacji biznesowej czy indywidualnego spotkania z grupą przyjaciół. Skrupulatnie skomponowana karta to podarunek dla każdego gościa, proponowane przez restaurację potrawy są bowiem tak różnorodne, że zdobędą sympatię niejednego smakosza. Zapraszamy do odkrycia kulinarnego serca Warszawy!

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

zonkzonk

0 0

bez żartów proszę od rana 10:47, 18.04.2019

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%