Świadomość dotycząca zdrowego odżywiana z roku na rok rośnie. Klienci nie traktują już ekologicznego jedzenia jako modę, ale coraz więcej wiedzą na temat zdrowej żywności. W internecie można znaleźć mnóstwo blogów poświęconych gotowaniu. Coraz większym zainteresowaniem cieszą się też usługi dietetyków oraz wyspecjalizowanych dietetycznych cateringów oraz restauracji. Większy procent osób zdaje sobie sprawę z tego, że to co jemy ma wpływ na nasze zdrowie, wygląd i samopoczucie.
Poniżej znajdziesz informacje, jakich oznaczeń szukać na żywności podczas codziennych zakupów.
Certyfikat non gmo to gwarancja, że dany produkt powstał bez udziału organizmów genetycznie modyfikowanych. Zgodnie ze standardem organizacji VLOG w takich produktach nie może być także enzymów, witamin, czy innych dodatków, które powstały z użyciem GMO. A zwierzęta hodowlane nie mogą być karmione paszą zawierającą GMO.
Warto wiedzieć, że zarówno żywność pochodzenia roślinnego np. owoce i warzywa, jak i zwierzęcego np. mięso i mleko może posiadać certyfikat non gmo. Na opakowaniach żywności należy szukać logo organizacji VLOG, czyli jasnozielonego rombu z białą obwódką, białym napisem Ohne Gentechnik i potrójnym listkiem w środku. Czasami zdarza się też, że producenci stosują własne autorskie oznakowania, które zostały wcześniej zatwierdzone przez VLOG. Dlatego warto dobrze wczytywać się w napisy na etykiecie.
Drugim certyfikatem wartym uwagi jest dotyczący ekologicznego pochodzenia żywności. Takie produkty powstawały bez sztucznych dodatków, nawozów itd. w środowisku wolnym od zanieczyszczeń. Żywność pochodząca z ekologicznych gospodarstw jest oznaczona listkiem składającym się z dwunastu białych gwiazdek na jasnozielonym tle.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz