Już dziś spotkanie z Małgorzatą Szakułą, autorką książki „Konopie w kuchni”. Jak żywność z konopi wpływa na pracę organizmu i jak samodzielnie przygotować dania z użyciem produktów konopnych?
Podczas spotkania w ramach cyklu „Kuchnia i Literatura”, autorka „Konopi w kuchni” opowie m.in. o kulisach powstania publikacji, o legalności konopi w naszym kraju i jej zastosowaniu w kuchni.
- Właśnie kończy się nakład mojej książki, pracuję nad rozszerzonym wydaniem. Moją misją jest tłumaczenie dlaczego i jak stosować produkty konopne w codziennej diecie – mówi Małgorzata Szakuła.
Temat konopi jest w Polsce wciąż kontrowersyjny. Niewielki procent społeczeństwa zna i docenia ich właściwości lecznicze i zastosowanie spożywcze. Ludzie nie wiedzą, że często znajdują się one np. w kosmetykach. Dla wielu nowością są wyniki badań, które dowodzą, że nasiona konopi to źródło witamin i pełnowartościowego białka, zawierające 20 aminokwasów i kwasy tłuszczowe Omega 3,6 i 9.
- Kontrowersje są głównie wokół konopi medycznych, brakuje bowiem dużych badań in vitro, które potwierdziłyby ich skuteczność. Ja promuję żywność pochodzącą z uprawianych legalnie konopi włóknistych – tłumaczy autorka książki.
Szakuła od lat promuje świadome odżywianie, uświadamia o mnogości produktów z konopi, takich jak olej, białko konopne czy mąka i podpowiada jak wykorzystać je w codziennym gotowaniu. „Konopie w kuchni” to lektura dla wszystkich, którzy zwracają uwagę na to co jedzą, a także dla zdeklarowanych wegetarian.
- Sama od lat stosuję dietę konopną. Cierpię na chorobę autoimmunologiczną tarczycy – hashimoto i widzę korzystny wpływ konopi na mój organizm – mówi autorka.
Spotkanie z nią już dziś o godz. 16:00 w bibliotece przy ul. 6 sierpnia 23, w ramach cyklu „Kuchnia i Literatura”.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz