Jeszcze kilka lat wstecz rodacy kojarzyli smak polskiego wina z niedrogim trunkiem z najniższej półki. Z biegiem lat warunki klimatyczne w kraju uległy radykalnej zmianie, co stworzyło doskonały grunt na uprawę winorośli, z których powstają wina prześcigające smakiem ich francuskie i włoskie odmiany. Gdzie w Polsce można skosztować najlepszych win?
Coraz głośniej jest w świecie o niebanalnym i głębokim smaku polskiego wina. Aktualnie na terenie kraju można zlokalizować około 150 winnic, których powierzchnie uprawne sięgają nawet trzech hektarów. Z tego względu w kraju nastąpił rozwój enoturystyki, czyli formy podróżowania szlakiem win. W Polsce istnieją już pierwsze szlaki winiarskie, które pozwalają lepiej poznać dany region i wypróbować jego winne owoce.
Jedna z najsłynniejszych polskich winnic zlokalizowana jest w Zielonej Górze. To właśnie tamtejsze warunki atmosferyczne są najdogodniejsze do uprawy winorośli, głównie za sprawą niezwykłych właściwości gleby leżącej nad Odrą. W Górzykowie, nieopodal Zielonej Góry, znajduje się Stara Winna Góra. To niezwykłe miejsce, gdzie można zatracić się w czasie. Zwiedzanie winnicy oraz prelekcja na temat tradycji winiarskich stanowią idealne preludium do tego, co ma nastąpić za chwilę. Degustacja win wraz z kompozycją serów i długo dojrzewającej szynki to rozkoszne połączenie dla podniebienia.
Jedna z największych, a zarazem najstarszych winnic zlokalizowana jest w Mierzęcinie. Nieopodal wsi, w pobliżu Jeziora Mierzęckiego znajduje się pałac, w którym wszystko ma związek z niezwykłą sztuką winiarską. Pałac Mierzęcin to nie tylko winnica, lecz także cały resort wypoczynkowy. Można tutaj, prócz oczywistej degustacji wyjątkowego wina, samodzielnie dokonać zbioru winogron, a później poddać się luksusowym zabiegom SPA z użyciem skórek tych dobroczynnych owoców.
Bogactwo lokalnych zbiorów można docenić także w Miękini niedaleko Wrocławia. Znajduje się tam Winnica Jaworek, która od blisko 20 lat raczy miłośników winnego trunku wspaniałym, głębokim smakiem. Białe wino powstaje tutaj poprzez długie leżakowanie w specjalnych tankach, gdzie fermentuje w odpowiednio niskiej temperaturze. Winnica Jaworek jest pierwszą w Polsce, gdzie w taki sposób produkowane jest wino.
Wyroby winnicy dawno docenili specjaliści, nadając im certyfikat Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk. Degustacja wina odbywa się w odrestaurowanych zabudowaniach z XVIII wieku, znajdujących się w pobliżu winnicy.
Wymienione wyżej winnice to tylko nieliczne propozycje na bogatej mapie Polski. Zwiedzanie winnicy w połączeniu z degustacją to znakomity pomysł na weekend. Warto podkreślić, że smak polskiego wina stanowi konkurencję dla najlepszych trunków świata. Tym bardziej warto spędzić trochę czasu na obcowaniu z lokalną tradycją, poznając nowe, a w przyszłości kultowe smaki.
Partnerem materiału jest Wawp.pl - sklep z winami Warszawa.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz