Zamknij

Pizza to smak! Ale nie tylko. Oto kilka powodów, dla których warto ją jeść!

10:25, 19.08.2022 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 17:12, 19.08.2022
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Pizza! Ze świecą szukać osoby, która nie zjadłaby tego pysznego placka z jeszcze pyszniejszymi dodatkami. Ten włoski przysmak to świetny przykład połączenia przyjemnego z pożytecznym. Oto kilka powodów, dla których warto jeść pizzę nie tylko od święta!

Nie ma to, jak rozsiąść się wygodnie na kanapie i nieco odpocząć. Najlepiej do tego coś przekąsić. Ale co? Skoro ma być wygodnie to najlepiej pizzę! Dziś możliwość zamówienia pizzy telefonicznie lub online oferuje niemal każda pizzeria. Taką opcję na pewno daje ursynowskie Da Grasso. Zamiast stać w kuchni nad garami czy biegać po mieście wystarczy jeden telefon lub kilka kliknięć i już. Po chwili pod naszymi drzwiami pojawia się dostawca z gorącą pizzą. Prawda, że wygodnie?

Pizza to nie tylko wygoda. To także oszczędność. Zarówno czasu, jak i - przede wszystkim - pieniędzy. Nie trzeba w końcu chodzić na zazwyczaj przeciągające się zakupy i gotować samodzielnie. Zawsze można natomiast liczyć na atrakcyjne promocje. O ile promocje są różne, tak jedna reguła nigdy się nie zmienia. Zgodnie z zasadą „im więcej, tym mniej”, tak też im większą pizzę bierzemy, tym więcej oszczędzamy. Zawsze można ją podzielić na kilka porcji i cieszyć się jej smakiem dłużej.

Pizza na zdrowie!

Pizza zmniejsza ryzyko wystąpienia raka. Brzmi zaskakująco? A jednak to prawda. Do takich wniosków doszli naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie. Włochom - co jak co - w kwestii pizzy należy zaufać. Ich zdaniem spożywanie pizzy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka przełyku o prawie 60%! Wszystko dzięki likopenowi zawartemu w pomidorach, których w pizzy nie brakuje. Co więcej, związek ten jest jeszcze lepiej przyswajany przez organizm, jeśli tomaty zostały wcześniej przetworzone. Na przykład na pyszny sos do pizzy. Do tego, doprawiając pizzę odpowiednimi ziołami, może ona zapobiegać rakowi prostaty. Takie rewelacje podano podczas konferencji Experimental Biology w San Diego. Nic tylko jeść pizzę i cieszyć się zdrowiem.

Jeśli o zdrowiu mowa… Swego czasu Amerykanie uznali pizzę za warzywo. I nic dziwnego. Oprócz cukrów i tłuszczów - które także są potrzebne organizmowi - zawiera w sobie mnóstwo witamin. Ser to źródło witamin z grupy B oraz wapnia. Pomidory to z kolei witamina A oraz potas. Częsta na pizzy cebula to natomiast witamina C i błonnik. Do tego pozwala obniżyć ciśnienie oraz poziom cholesterolu. Aby jednak korzystać z pełni dobroci, jaką daje pizza, należy spełnić jeden warunek. Pod żadnym pozorem nie może być mrożona. Duża ilość soli, chemiczne konserwanty i polepszacze smaku neutralizują prozdrowotne zalety pizzy.

Dobrana para

Do tanga trzeba jednak dwojga. Dlatego i do tak pysznego dania jak pizza przydałby się jeszcze jakiś napój. W tej roli świetnie sprawdza się piwo (oczywiście bezalkoholowe). To chyba najlepiej dobrana para w całej gastronomii. Samo zajadanie się pizzą jest już niezwykłym doznaniem, a kiedy popijemy ją złocistym trunkiem bez alkoholu, wchodzimy na zupełnie inny - wyższy - poziom przyjemności!

I na koniec jeszcze jeden - zdaje się najważniejszy - powód, dla którego warto jeść pizzę. Jest po prostu pyszna! Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Nie jesz mięsa? Spokojnie, jest przecież opcja wegetariańska. Pizza z owocami? Czemu nie! Hawajska już się robi. I tak można wymieniać w nieskończoność. Lepiej jednak zamówić już swoją ulubioną pizzę i cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem!

Pizza Da Grasso Ursynów

  • ul. Beli Bartóka 1 - róg Jastrzębowskiego
  • zamówienia: tel. 22 643 59 25
  • czynne: poniedziałek-czwartek 11-22, piątek-sobota 11-23 i niedziela 12-22
  • www.dagrasso.pl

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%