Zamknij

Pyszne japońskie zupy

11:03, 28.09.2021 Redakcja Haloursynow.pl Aktualizacja: 11:08, 28.09.2021
Skomentuj mat. prasowe mat. prasowe

Japońskie potrawy to nie tylko sushi. Serca entuzjastów tej niskokalorycznej kuchni podbiły pyszne zupy, które zdecydowanie różnią się od tych znanych w Europie. Przygotowane są na bazie bulionu dashi. Przygotowane wcześniej składniki zalewa się wywarem, a więc nie gotuje się wszystkich produktów. Nie dodaje się także wielu przypraw. Dzięki umiejętnemu przygotowaniu zyskują swój specyficzny smak. Poznaj pyszne zupy prosto z kraju kwitnącej wiśni.

Ramen – rosół inaczej

Tradycyjny, japoński ramen oparty jest na aromatycznym wywarze, przygotowywanym z mięsa wieprzowego. Może także być urozmaicony drobiem, warzywami oraz owocami morza. Na dnie miski umieszczana jest esencja – tare. Najczęściej bazuje ona na sosie sojowym. Najważniejszym składnikiem  jest makaron, przygotowywany z mąki pszennej, wodzy i kansui (słona, alkaiczna woda mineralna z dodatkiem kwasów i węglanów). Dodatki zależą od kucharza. Najczęściej jednak dodaje się warzywa, mięso, owoce morza oraz marynowane jajko na twardo.

Jeśli chciałbyś spróbować wegetariańskiej wersji tej japońskiej zupy, to restauracja Youmiko (https://www.youmiko.pl/) serwuje ramen na bazie autorskiego tare (bez mięsa), bulionu gotowanego na dashi, sezonowymi dodatkami, aromatycznym olejem i „marynowanym jajkiem na twardo”.

Miso – tradycyjny dodatek do posiłków

Miso to gęsta zupa, przygotowana na bulionie dashi i paście z soi. Ceniona jest za bogactwo białka, witamin i minerałów. Przeważnie jest słona, ale może też być słodkawa, owocowa albo pikantna. Jej kolor (najczęściej kremowy, żółty albo ciemnobrązowy) oraz smak, zależy od stopnia sfermentowania soi oraz dodanych składników. Doskonałą propozycję tej japońskiej zupy znajdziesz w warszawskiej restauracji Youmiko (https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa). Poznaj pyszne wegetariańskie smaki!

Inne propozycje japońskich zup

Popularną japońską potrawą jest także Suimono. To klarowna zupa przygotowywana z wodorostów kombu, sake, sosu sojowego, wiórków ryby bonito i suszonych sardynek. Podawana jest zazwyczaj z podsmażanymi krewetkami. Mandu Guk opiera się na bulionie dashi, do którego dodaje się makaron jajeczny oraz pierożki gyoza.

Japońska kuchnia warta jest spróbowania. Wiele propozycji wegańskich i bezglutenowych znajdziesz tutaj: https://www.youmiko.pl/sushi-bezglutenowe-warszawa. Wybierz się na wycieczkę do Warszawy i spróbuj pysznych potraw w nowej odsłonie. Ich aromat z pewnością zapamiętasz na długo. Warto tutaj wracać!

Tradycyjne japońskie zupy cenione są za swój pyszny i niecodzienny smak. Najpopularniejszy jest Ramen, gdzie istotny jest także kunszt dobierania i układania składników. Warto również skosztować Miso i innych potrwa z kraju kwitnącej wiśni. Będąc w Warszawie koniecznie odwiedź restauracje Youmiko, serwującą pyszne wege sushi, zupy i wiele innych.  

(REKLAMA)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%