Bogactwo warzyw, grillowanych mięs, urozmaiconych sosów i aromatycznych przypraw. Mamy dobrą wiadomość dla wielbicieli kuchni z różnych stron świata. Znany zapaśnik, olimpijczyk i komentator sportowy Andrzej Supron otworzył... restaurację na Ursynowie!
Miłym zaskoczeniem jest karta - krótka i treściwa. Nadziewane papryki, pieczone bakłażany, grillowana jagnięcina i klasyczna sałatka szopska, której nie może zabraknąć w kuchni bałkańskiej. Na pomoc w wyborze dania możemy liczyć na Edytę Supron, która w Piecuszku daje się poznać nie tylko jako właścicielka, ale przede wszystkim gospodyni. Pani Edyta dwoi się i troi, aby każdego przywitać i każdemu doradzić.
- Bardzo dużo podróżowaliśmy z Andrzejem po świecie, próbowaliśmy kuchni regionalnej z różnych stron świata, poznawaliśmy rozmaite smaki. Kuchnia bałkańska skradła nam serce, dlatego postanowiliśmy podzielić się tą miłością z warszawiakami i otworzyć restaurację - mówi pani Edyta. - W stałym menu opieramy się na oryginalnych sosach, przyprawach i mięsach z tamtego regionu - dodaje.
W menu obok roladek z cukinii i liści winogron, grillowanych bakłażanów na kilka sposobów czy ryb pieczonych w całości podawanych z serem sirene nie zabrakło oczywiście tradycyjnego ajwaru, tzatziki, czy dań z baraniną. Ciekawie prezentują się też desery, a przede wszystkim kasztany na gorąco podawane z figami w karmelu.
Na lunch - nie tylko Bałkany
Restauracja poza sezonowym menu serwuje zestawy obiadowe - każdego dnia inne danie. I to właśnie w zestawach lunchowych kucharze Piecuszka puszczają wodze fantazji. - Podczas obiadów nie ograniczamy się tylko do kuchni bałkańskiej. Chcemy odkrywać przed naszymi gośćmi smaki z każdego zakątka świata - mówi pani Edyta.
My trafiliśmy na gruzińskie pierożki z mięsem chinkali w trochę innej, niż tradycyjna odsłonie, bo podawane z sosem z bakłażana.
Bankiety, przyjęcia, imprezy firmowe...
Piecuszek to prawie 300 m2, dwie kondygnacje i cztery przestronne sale restauracji, które są w stanie pomieścić ponad 80 osób. Dużym atutem jest ogród w którym latem będzie można urządzać np. przyjęcia weselne.
- Organizujemy eventy, spotkania biznesowe czy kolacje rodzinne. Nasze sale są od siebie oddzielone, dzięki temu możemy naszym gościom zagwarantować kameralna atmosferę i prywatność. Takie ułożenie doskonale sprawdza się też podczs konferencji, które również można u nas zorganizować - mówi Edyta Supron.
Coś dla ciała, coś dla duszy...
Podczas posiłku nie sposób nie zauważyć obrazów, które przyozdabiają ściany restauracji. Niewiele mają wspólnego z Bałkanami, ale i tak przyciągają uwagę. Okazuje się, że zarówno pan Andrzej, jak i pani Edyta dzielą się ze swoimi gośćmi nie tylko pasją do jedzenia, ale i do sztuki.
- Dla nas ta restauracja to dom. Chcemy, aby ten dom był otwaty dla wszystkich zarówno dla tych, którzy przyjdą do nas dobrze zjeść, jak i dla pomysłowych, kreatywnych ludzi, którzy na naszych ścianach mogą prezentować swoje prace - wyjaśnia Edyta Supron. - Zresztą obrazy, które u nas wiszą nie są na stałe przytwierdzone do ścian. Jeżeli któremuś z naszych gości obraz się spodoba, może go kupić i powiesić u siebie w domu - dodaje.
RESTAURACJA PIECUSZEK
Ursynów - ul. Piecuszka 1, tel. 22 649 15 82
Czynna:
(materiał promocyjny)
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz