Antyspam
› OGŁOSZENIA
› FIRMY
› ARTYKUŁY
A1-ThePalmsX2-od-30-08-do-30-09-2017

Gdzie dobrze zjeść na Ursynowie? NASZE TOP 5

› biznes 13 dni temu    5.09.2017
Redakcja haloursynow.pl
komentarzy 0 ocen 16 / 56%
A A A
 fot. SK

Knajp na Ursynowie jest bez liku, ale nieliczne trzymają poziom. Stworzyliśmy dla Was przewodnik po miejscach, w których warto zjeść. Wszystkie sprawdziliśmy osobiście. Oto nasze TOP 5 najsmaczniejszych lokali w naszej dzielnicy!


BASILIA

  • al. KEN 24 (Metro Kabaty)
  • godziny otwarcia: pon – niedz 12:00 - 22:00
  • rezerwacje: tel. (22) 894 21 21

Basilia, to już niemal kultowe miejsce na mapie Ursynowa. Funkcjonująca od ponad 11 lat, włoska, a tak naprawdę sycylijska restauracja, oferuje wyśmienite dania z półwyspu Apenińskiego.

Ten klimatyczny lokal, mieszczący się niedaleko stacji metra Kabaty, wita swoich gości tradycyjnym, włoskim piecem na pizzę, opalanym drewnem. To właśnie ten piec, jest główną wizytówką tego miejsca. Ta rodzinna restauracja, obok klasycznej pizzy na cienkim cieście oferuje swoim gościom, szeroki wybór past, mięs oraz starannie wyselekcjonowane wina. Szef kuchni codziennie stara się urozmaicić swoją kartę, proponując klientom danie dnia. 

Basilia, poprzez urozmaiconą architekturę nadaję się świetnie, do spędzenia romantycznego wieczoru, organizacji niewielkich urodzin, czy też wesołego obiadu z dziećmi.

Ze względu na swoją długoletnią renomę, Basilia nie narzeka na brak gości. Dlatego warto zarezerować stolik telefonicznie: tel. (22) 894 21 21.


RESTAURACJA INDYJSKA GANESH

Restauracja Ganesh znana jest zarówno warszawskim, krakowskim jak i łódzkim smakoszom kuchni indyjskiej od lat. Serwująca pełne aromatów, przypraw i smaku dania warszawska restauracja po wielu latach zmieniła swoją lokalizację.

Z galerii handlowej przy metrze Stokłosy, przeniosła się na Kabaty, gdzie zaprasza nie tylko do kolorowego, pięknego wnętrza, ale także do przytulnego ogródka ukrytego przed gwarem ruchliwej ulicy.

Co wyróżnia restaurację Ganesh na tle innych? Naszym zdaniem przede wszystkim szczera, świeża i aromatyczna kuchnia serwowana przez kucharzy z Nepalu. Wszystkie dania przygotowywane są na bieżąco, specjalnie dla gości, doprawiane na ogniu. I dlatego pewnie zadowolą najbardziej wybredne podniebienia. 

Polecamy dania z jagnięciną, która w przypadku Ganesha jest delikatna, miękka, zanurzona w aromatycznych indyjskich sosach. W karcie znajdziecie ponad 100 pozycji, w tym także szeroki wachlarz dań wegetariańskich i wegańskich. Odwiedzając restaurację Ganesh koniecznie posmakujcie dań z pieca Tandoor - tradycyjnego indyjskiego pieca, opalanego węglem, rozgrzanego do 400 stopni Celsjusza. Poza kebabem z siekanej baraniny czy szaszłykiem z serka Paneer, prawdziwym 'must have' są chlebki naan w różnych odsłonach. 

Od poniedziałku do piątku warto wpaść na lunch. W poniedziałki Ganseh uruchamia bufet 'jesz ile chcesz', we wtorki  wszystkie dania są po 25 zł. W niedzielę zaś obowiązuje darmowe menu dziecięce.

Wybór jest bardzo duży, na szczęście uśmiechnięta i pomocna ekipa z chęcią pomoże w podjęciu decyzji. Polecamy!


RESTAURANTE CZYLI CZYLI

  • al. KEN 19 lok. U2/3
  • zamówienia: tel. 22 415 50 00
  • godziny otwarcia: 12:00 - 22:00

Kabacka restauracja Czyli Czyli serwuje kuchnię włoską, której próżno szukać gdzie indziej. Makarony, frutti di mare czy pizza reprezentują najwyższy poziom.

Ta przytulna knajpka zauroczyła nas swoimi makaronami. Są robione wyłącznie na miejscu, ale warto chwilę poczekać. Spaghetti alla Trapanez, tradycyjne Carbonara czy Bolognese są wyborne. Zaskoczeni będziecie makaronem rettangoloni z dodatkiem atramentu z mątwy nadziewany skorupiakami. W ogóle restauracja jest mekką wielbicieli owoców morza - słynie m.in. z grillowanej macki ośmiornicy.

Godna polecenia jest także pizza. Cieniukie, chrupiące prawdziwie włoskie ciasto - to jest to co ją wyróżnia. 

Czyli czyli to również desery - pieczone na miejscu beza, tiramisu, ciasto marchewkowe i creme brulee. Dobre wina i biblioteczka, z której można skorzystać podczas wizyty w tej restauracji, dopełniają wrażenia, że Kabaty po przekroczeniu jej progu zamieniły się w jeden z pysznych regionów Włoch.


ZAŚCIANEK - KUCHNIA ZA ŚCIANĄ

To co wyróżnia lokale tej sieci to przede wszystkim świeże, naturalne składniki i zmienne sezonowe menu. Wszystkie potrawy przygotowywane są na świeżo każdego dnia.

Dania serwowane są w formule jedzenia na wagę – każdy klient decyduje, co i w jakich ilościach znajdzie się na jego talerzu, i tylko za to płaci. A płaci niewiele, bo obiad kosztuje tutaj około 8-12 zł. 

Aby zachować stały obrót świeżych składników, wybór dań nie jest wielki, ale zarówno fani tradycyjnej kuchni jak i osoby poszukujące nowych smaków znajdą tu coś dla siebie. Codziennie dostępna jest również opcja dla wegetarian. 

To wszystko sprawia, że Kuchnie za Ścianą odwiedza mnóstwo klientów – w godzinach obiadowych czasami brakuje tu miejsca przy stolikach. Na szczęście na dania nie trzeba czekać i można zabrać je ze sobą na wynos – wystarczy nałożyć je do specjalnych pojemników.

Uzupełnieniem oferty są również soki świeżo wyciskane w atrakcyjnej cenie (5 zł) oraz produkty naturalne i ekologiczne od lokalnych dostawców np. naturalne miody z Pachniczówki, ciasteczka owsiane bez dodatku cukru itp.


Bobby Burger Kabaty

Bobby Burger Kabaty to jeden z ponad 30 lokali, tworzących pierwszą polską sieć burgerowni. Warto przyjść tu w ciągu dnia na szybki lunch, a wieczorem spotkać się ze znajomymi przy dobrym burgerze.

Co możemy polecić w tej jednej z najlepszych burgerowni w mieście? Burger Double Trouble with Bacon, przypadnie do gustu prawdziwym fanom mięsa: podwójna wołowina i potrójny bekon idealnie komponują się z autorskim sosem Cola BBQ, konfiturą z czerwonej cebuli i świeżymi warzywami. W menu znajdują się również opcje wegetariańskie, więc możecie mieć pewność, że każdy znajdzie w Bobby’m coś dla siebie. 
 
A historia Bobby’ego zaczęła się w 2012 roku, kiedy dwóch znajomych, Bogumił i Krzysztof, zafascynowanych warszawską kulturą miejską, postanowiło stworzyć coś zupełnie nowego – food trucka serwującego burgery, będące alternatywą dla znanych fast foodów. Bardzo szybko ich truck stał się nieodłącznym elementem stołecznych imprez plenerowych, a niedługo potem także Open’era oraz innych festiwali w całej Polsce. W marcu 2013 roku, powstał pierwszy warszawski lokal Bobby Burger przy ulicy Żurawiej. Dziś lokale, którym przyświeca motto: REAL FOOD, REAL PEOPLE można znaleźć, m.in. w: Krakowie,Wrocławiu, Trójmieście, Bydgoszczy, Łodzi, Radomiu, a od niedawna także w Szczecinie.


(mat. promocyjny)

+ 9 głosów: 16 (56%) 7 -
dodaj zdjęcia Masz swoje autorskie zdjęcia? Dodaj je do naszego tekstu.