REKLAMAA1-AUCHAN-01-01----30-06-2020
    ARTYKUŁY IMPREZY FIRMY

    Redakcja Haloursynow.pl

    napisz maila ‹
    moje artykuły ‹

    (AR)

    Włoskie restauracje San Giovanni w Warszawie znane są już od lat, ale na Ursynowie - przy ul. Indiry Gandhi - marka ta pojawiła się dopiero w kwietniu zeszłego roku. W menu San Giovanni - poza przekąskami, sałatkami, calzone i pizzą - znajdziemy 10 rodzajów makaronu - czasem więc aż trudno dokonać wyboru. Zdecydowaliśmy się na przetestowanie tego menu.

    Nasz test zaczęliśmy od zamówienia dwóch makaronów: wybór padł na ten z owocami morza (Frutti di mare) oraz Inferno. Zamówienie złożyliśmy przez telefon bardzo sprawnie. Pamiętaj: jeśli wolisz inny rodzaj makaronu, przy składaniu zamówienia możesz go zmienić. My tak zrobiliśmy i zamiast makaronu spaghetti z owocami morza poprosiliśmy o makaron penne.

    Makarony, makarony

    Dostawca z San Giovanni pojawił się nieco przed czasem, z czego bardzo się ucieszyliśmy. Za zamówienie zapłacić możemy przy odbiorze gotówką, jest też możliwość zapłaty kartą. Jeśli zgłosimy to przy składaniu zamówienia, dostawca przyjdzie do nas z terminalem płatniczym. Makarony dostarczane są w styropianowych pudełkach, które zapewniają, że dostarczone jedzenie będzie ciepłe. Oczywiście sam makaron ugotowany był w stylu włoskim - al dente.

    Makaron z owocami morza to pyszne kawałki kalmarów i ośmiorniczek w towarzystwie krewetek i małż. Całości dopełniał smaczny, nieco śmietanowy sos oraz dobrej jakości parmezan. Plaster cytryny nie tylko dekorował danie, ale także miło je odświeżał. Zwolennicy owoców morza z pewnością nie będą rozczarowani - polecamy szczególnie z lampką białego wina.

    Makaron Inferno okazał się daniem dla odważnych, którzy lubią ostre smaki - penne przyjechało do nas z kawałkami boczku, pepperoni oraz pikantnych papryczek jalapeno i płatków chili. Wyczuwalny był smak dobrej jakości oliwy, która dobrze to danie spajała. Makaron posypany był parmezanem, na górze dla dekoracji znajdował się finezyjnie zakręcony plaster pomarańczy. Danie pyszne, pobudzające, ale bardzo ostre - tylko dla odważnych! Jeśli lubicie pikantne smaki, nie będziecie zawiedzeni. Porcja makaronu idealna na lunch lub kolację.

    Pizza czyli… rozmiar ma znaczenie

    Przyszedł też czas na zamówienie w San Giovanni pizzy, a więc specjalności tej restauracji. Pizzeria chwali się największą pizzą na Ursynowie - ma ona aż 60 cm średnicy!

    Trochę w to nie dowierzając, uzbrojeni w miarkę zamówiliśmy przez telefon dwie pizze - wybór nie jest łatwy: w menu znajdziemy aż 40 rodzajów pizzy, podzielonej na dwie kategorie: pizze przygotowywane na sosie pomidorowym oraz te przygotowywane na sosie białym. Dla niezdecydowanych jest także propozycja skomponowania pizzy wg indywidualnego wyboru, co powoduje, że wariacji może być jeszcze więcej.

    Pizza oferowana jest aż w trzech rozmiarach: 32, 42 i wspomniane 60 cm średnicy. W typowej pizzerii zamawiając pizzę dużą lub XXL otrzymujemy zwykle danie o średnicy 40-42 cm, tu mamy wspomnianą pizzę gigant o średnicy aż 60 cm - matematycy mogą wyliczyć jak zmienia się powierzchnia pizzy gdy rośnie jej średnica. Jednego można być pewnym - będzie co jeść.

    Zamówiliśmy dwie największe pizze, w wygodnej formule „pół na pół”. Czas oczekiwania wyniósł 60 minut, po tym czasie przy naszych drzwiach pojawił się dostawca. Kartony z pizzą są tak szerokie, że trudno przenieść je przez drzwi. Zaczęliśmy oczywiście od… pomiarów: pizza miała równo 60 cm, ani mniej ani więcej.

    Nasza pierwsza pizza to pizza Roma dzielona z pizzą Parma - prawdziwy raj dla smakoszy szynki parmeńskiej i rucoli, całości smaku dopełniały suszone i świeże pomidory, oliwki oraz kapary. Druga pizza składała się w połowie z pizzy Siciliana, a drugą połową była pizza Pepperoni - pizza ta także miała odpowiednią ilość składników, królowało na niej dobrej jakości pepperoni w towarzystwie pieczarek, karczochów i oliwek, a na drugiej połowie mocno wyczuwalna była pikantność papryczek jalapeno - na szczęście nie było już tak ostro jak w przypadku makaronu Inferno. 

    Pizza z San Giovanni ma typowo włoskie, cienkie ciasto, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem prawdziwego pieca, przyjemnie przyrumienione. W przypadku tej pizzy określenie „zjadłem tylko kawałek” nabiera nowego znaczenia - każdy kawałek jest po prostu ogromny! Pizza w pełni zadowoliła wszystkich, którzy spotkali sie przy naszym stole. Rozmiar zaskakuje, dla dzieci jest prawdziwą niespodzianką i zabawą. 

    Do pizzy otrzymujemy wybrane sosy - do nas trafił sos czosnkowy (bardzo dobry, czuć było świeży czosnek) oraz sos pomidorowy (też w porządku, choć wg nas za bardzo był w nim wyczuwalny smak pieprzu - przydałoby się więcej oregano).

    W San Giovanni możemy zjeść także na miejscu, nasz test pokazał jednak, że i w domu można cieszyć się smakiem kuchni włoskiej. Odkryjcie go i Wy!

    SAN GIOVANNI - kawałek Włoch na Ursynowie

    • ul. Indiry Gandhi 19 (przy skrzyżowaniu z Dereniową)
    • otwarte: od niedzieli do czwartku: 12:00 - 22:00, od piątku do soboty: 12:00 - 23:00
    • szybka i bezpłatna dostawa na terenie Ursynowa
    • ZAMÓWIENIA: tel. (22) 110 90 90
    • www.pizzeriasangiovanni.pl

    Jak się czujesz po przeczytaniu tego artykułu ? Głosów: 7

    • 2
      BARDZO PRZYDATNY
    • 1
      ZASKOCZONY
    • 2
      PRZYDATNY
    • 0
      OBOJĘTNY
    • 1
      NIEPRZYDATNY
    • 0
      WKURZONY
    • 1
      BRAK SŁÓW
    Artykuł załadowany: 0.2546 sekundy
    REKLAMAA2-DESEROWNIA--20-03---19-04-2020